A hétvégén a szilágysági Diósad „a világ közepévé vált”

A Haraklány községhez tartozó többnyire magyarok lakta településen tartották a 14. Diósadi falunapot. 

Szombaton a helyi sportpályán gyűltek össze a sportkedvelők és az érdeklődők, ahol ügyességi versenyeken és játékokon vehettek részt. 

Vasárnap a reggeli órákban népviseletbe öltözött fiatalok hívogatták az ünnepre a falubelieket, majd a délelőtti istentiszteletre szinte zsúfolásig megtelt a helyi református templom. 

A szerző felvétele

Kádár György Tamás esperes, helyi lelkész igehirdetése után Dobrai Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket, kiemelve a falunap és az együvé tartozás fontosságát, szerepét. Seres Dénes parlamenti képviselő üdvözlő beszédében megfogalmazta: nagy értéke, ereje van a közösségi életnek, ezért ne hagyják el egymás kezét, segítsék egymást, mert az együttlét és a támogatás nemcsak örömforrás, hanem erőforrás is, amely motivál a közös célok elérésében. „Az ünneplés napja a mai, amikor népviseletbe öltözött fiatalok közelebb hozzák hagyományainkat, míg a falumúzeum „kincsei”, a több mint száz éves tárgyak, és eszközök a múltra és az értékeinkre emlékeztetnek. Ilyenkor a családok, barátok, rokonok és elszármazottak együtt vannak, beszélgetnek, és a régiekre emlékeznek” – mondta a képviselő.

A szerző felvétele

A rendezvény keretében felköszöntötték az 50 éves házasokat. Dobrai Ferenc polgármester elmondta, egy fél évszázada 18-an házasodtak össze, ebből három pár volt jelen az ünnepségen. 

A szerző felvétele

A templomi ünnepség után koszorúzásra, rövid előadásra majd falumúzeum látogatásra került sor.

A délután folyamán a fiatalok malac, gidó, nyúlfogó versenyen vettek részt és hagyományos játékokat készítettek. Ezzel párhuzamosan a zsűri házikészítésű süteményeket értékelt. A 15 különböző édesség mind látványban, mind ízben elnyerte a bíráló bizottság és a kíváncsiskodók tetszését. 

Az emléklapok és a díjak kiosztása után fellépett a zilahi Terbete néptánccsoport, valamint Püsök Erika népdalokkal és nótával szórakoztatta a közönséget. Az idei falunap bállal és tűzijátékkal zárult.

A szerző felvétele

Kádár Tamás esperes a Maszolnak elmondta: a falunap mindig egy közösséget építő alkalom, amikor a fiatalabbak és az idősebbek együtt lehetnek. A testvértelepülési kapcsolat révén az anyaországból érkezők, a tázláriak is a helybéliekkel ünnepelnek. „Az idén nagyon sok fiatal érkezett Tázlárról, ami azért is jó, mert él a remény, hogy általuk ez a kapcsolat tovább fog élni a jövőben is” – mondta, hozzátéve, nagy hozadéka a falunapnak, hogy ilyenkor mindenki megmozdul, a porták még rendezettebbek, ezáltal a településnek a jó hírneve tovább megy. Az egykori elhagyatott, elmaradott falu emberi akarat, hozzáállás és az Isten kegyelmének segítségével sokat fejlődött, ha anno úgy beszéltek róla, mint Isten háta mögötti faluról, most elmondható: a hétvégén Diósad a világ közepévé vált.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?