Neves újságírók tiltakoznak Szaniszló Ferenc Táncsics-díja ellen

Felháborodottan fogadta a magyarországi közvélemény és újságírótársadalom egy része, hogy Szaniszló Ferenc, az Echo Televízió szélsőséges nézeteiről ismert munkatársa is megkapta idén a Táncsics-díjat.

Tiltakozása jeléül több neves magyarországi újságíró – Németh Péter, Nej György, Rangos Katalin, Bolgár György, Vince Mátyás és Horváth Zoltán – jelezte: visszaadják kitüntetésüket tiltakozásul.szaniszlo

A Népszava főszerkesztője, Németh Péter közölte: visszaadja 1995-ben kapott elismerést. A lap közleménye szerint a főszerkesztő azzal indokolta döntését: elfogadhatatlan, hogy olyan valakivel legyen egy sorban, akinek szinte egyetlen gondolatával sem tud egyetérteni.

"Természetesen nem a nézetkülönbségekről van szó, hanem azokról a taszító eszmékről, amelyeket folyamatosan hirdet a műsoraiban. Ezt a nehéz döntést azért hoztam meg, mert semmilyen módon nem akarok azonos lapon szerepelni egy ilyen emberrel. Számomra eddig büszkeség volt, hogy Táncsics-díjas vagyok, de ez mostantól, sajnos, vállalhatatlan" - írta Németh Péter.

Tiltakozott Szaniszló díjazása ellen az MSZP is. "Az MSZP sajtótagozata nevében felháborodásunknak és megdöbbenésünknek szeretnénk hangot adni, hogy a mai napon Táncsics-díjat kapott Szaniszló Ferenc is, aki sokan szélsőséges nézetei miatt nem tartanak erre alkalmasnak" - mondta Török Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője csütörtökön az MTI-nek.

Balog nem ismerte Szaniszló nézeteit?

Az emberi erőforrások minisztere a díj odaítélésével kapcsoltban nyilatkozatot juttatott el csütörtökön az MTI-hez. Balog Zoltán közölte:  egy újságírói szervezet javaslatára adományozta a díjat Szaniszló Ferenc újságírónak. „Ezt a döntést úgy hoztam meg, hogy nem volt tudomásom a korábban komoly szakmai színvonalon dolgozó külpolitikai szerkesztő és újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól. Ezek mind személyes hitvallásommal, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek" – fogalmazott a tárcavezető.

Szaniszló Ferencre korábban a Médiatanács ötszázezer forint bírságot szabott ki az újságíró egy 2011. februári, Echo TV-n sugárzott műsora miatt, mert az megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására, valamint a gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó törvényeket.

Kimaradt?