Új turisztikai receptet kínál a Borszék Bogrács Fesztivál: gasztronómia, sport és zene a szabadban

Erdély egyik szemet gyönyörködtető fürdővárosának szépségét fedi fel az első Borszék Bogrács Fesztivál mindazok előtt, akik e megkapó természeti környezetben kívánnak üdülni, hívják fel a figyelmet a közeledő rendezvényre a szervezők.

Közleményük szerint július 13. és 15. között a városka utcái és sípályája koncerteknek, sporttevékenységeknek, zenei és kézműves műhelyeknek, tájékozódási és terepfutóversenyeknek, kerékpározásnak adnak otthont. Az esemény egyik főszereplője a bogrács lesz, hiszen több csapat is benevezett már a bográcsos főzőversenybe, mennyei, hagyományos ízeket elővarázsolni.A Secvențe Egyesület és a Papa la Sanyi által megálmodott fesztivál a nyári turisztikai idény kellős közepén hívja fel magára a figyelmet az egész család számára élményt nyújtó, színes programkínálatával. A turistákat és a környék lakosait kiállítások, filmestek, népi és egzotikus hangszeres műhelyek, kézműves bemutatók, vásár, egészségsarok várják. „Büszkén jelentem ki, hogy az egész országból sikerült összeverbuválni sport- és természetkedvelő embereket, de a helyi panzió tulajdonosok és szervezők is hathatós segítséget nyújtanak, illetve velünk dolgoznak sajtósok, sportolók, zenészek és kézművesek is. Ez egy családias fesztivál lesz, ahol mindenki otthon érezheti magát”, fejtette ki a szervezők nevében Dan Burlac.

A már 1594-ben is ismert települést a Besztercei, Kelemen, Görgényi Havasok, valamint a Csalhó veszi körül, 900 m-es tengerszint feletti magasságon fekszik. Bicikliutak, sípályák és túraösvények várják az ide látogatókat. A település a borvízforrásairól híres, amelyeknek köszönhetően Borszéket  az „Ásványvizek Királynője” elnevezéssel illetik. 

Esténként a Sípálya melletti Nagyszínpadon változatos zenei felhozatal készül: Nikola Parov és Herczku Ágnes, a magyar folk és etno zene közismert előadói, valamint kedvelt román zészek, a Bosquito, Mircea Vintilă, Nightlosers, Timpuri Noi és a Fanfara Transilvania is a fellépők között lesznek. A fesztivál első estéjét a fennállásának 60-dik évét ünneplő Marosvásárhelyi Rádió jóvoltából ide érkező együttesek nyitják meg: az Anghelina Timiş, Doru Pop és fia, Ina Todoran és Ovidiu Furnea előadókból álló csoport román népi előadással, a One More Minute pedig koncerttel szórakoztatja majd a résztvevőket.

Mai napig találó Orbán Balázs leírása a városról: „Szebb és minden tekintetben érdekesebb vidéket alig lehet képzelni Borszék környékénél: mintha a mindenható természet egy varázskertbe akarta volna foglalni az isteni jótékonyság e helyét, hogy azt ne csak hasznossá, hanem gyönyörködtetővé is tegye...”

Szombaton és vasárnap a sport kapja az egyik fő szerepet Borszéken, hiszen lehetőség lesz meghallgatni néhány kiváló román, illetve romániai magyar sportembert, akik fizikai tűrőképességüket minduntalan próbára téve újabbnál újabb rekordokat döntenek. A nemzetközileg is elismert, Tiberiu Ușeriu, Novák Eduárd, Toma Coconea és Török Zsolt négyeséhez csatlakozik az ugyanakkora hírnévnek örvendő Avram Iancu is – velük beszélgethetnek az érdeklődők különböző, sporttal kapcsolatos témákról.A fesztiválon vetítésre kerülő filmek közül megemlítjük a Testről és lélelkről című alkotást, amelyet 2017-ben Aranymedve-díjjal tüntetett ki a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije, valamint a România sălbatică, a közönség körében nagy sikert arató dokumentumfilmet. Részletes információkat az esemény Facebook-oldalán olvashatóak.

Kapcsolódók

Kimaradt?