Az 1241-es tatárjárást is felelevenítik a nagyváradi középkori fesztiválon

Hazai és külföldi hagyományőrzőkkel, gyermekprogramokkal, csataimitációval és koncertekkel vár június 6–8. között a nagyváradi vár középkori fesztiválja, ahol még a léghajót is ki lehet majd próbálni.

Harmadik alkalommal rendeznek középkori fesztivált a nagyváradi várban, mondta Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusért Egyesület (APTOR) vezetője. A körülbelül 450 ezer lejes költségvetésű fesztivált az ország egyik legnagyobb középkori fesztiváljává fejlesztenék, ezért fokozottan figyeltek arra, hogy a középkori hagyományőrzőket hívják meg itthonról és külföldről egyaránt.Idén 34 középkori hagyományőrző csapat, összesen 460 ember érkezik majd a fesztiválra, az országból például Brassóból, Segesvárról és Temesvárról is várnak csoportokat, de Magyarországról, Szerbiából, Bulgáriából, Szlovákiából, Ukrajnából, Csehországból és Lengyelországból is. A csoportok legtöbbje a 12 – 15. századra szakosodott, két csoport pedig a 16–18. századra.

Előbbiek közül kerül ki majd az a körülbelül 200 ember, akik szombaton 18 órától felelevenítik az 1241-es tatárjáráskor történteket, eljátszva a vár ostromát – ahogy Jurca fogalmazott – ki tudja, most milyen eredménnyel.A vársáncban többek között lovasbemutatókkal, íjászattal szórakoztatják a közönséget mindhárom napon, a kisebbeket kézműves-műhelyekkel várják, a Mesterségek utcájában pedig népművészeti vásár lesz, többek között. Tartanak majd bemutatókat fafaragó és bronzöntő mesterek, de kovácsot is láthatnak majd munka közben az érdeklődők. Láthatnak solymászokat munka közben, középkori táncokat, fellép több régizene együttes, például a magyarországi Hollóének és láthatják majd a nagyváradi Deus Vult Egyesület tűzzsonglőreit is.

Ha az időjárás engedi, az érdeklődők az egyik támogató jóvoltából ingyen kipróbálhatják a léghajózást is a helyszínen, azonban jó tudni, hogyha a szél gyorsabb másodpercenként 3 méternél, akkor a jármű nem szállhat fel.

Mindhárom este koncerteket tartanak, pénteken 19 órától Bródy János koncertezik ismét Nagyváradon, őt a nagyváradi vár énekmondói és meghívottaik, Dan Andrei Aldea, Mircea Barniciu, Mircea Vintilă és Mircea Bodolan követik. Szombaton 20 órától a Nightloosers majd a Subcarpaţi lép fel, vasárnap pedig szintén 20 órától az Ad Libitum Voicest a Vanotek koncertje követi.

A fesztivál részletes programja az esemény Facebook-oldalán olvasható.

Kapcsolódók

Kimaradt?