Nagy mennyiségű kicsempészett ókori kincset kapott vissza Egyiptom

Több száz ókori műtárgyat és több ezer régi pénzérmét kapott vissza Egyiptom Olaszországtól, a kincseket az olasz hatóságok foglalták le Nápolyban hónapokkal ezelőtt. Az ókori egyiptomi birodalmak idejéből származó 195 kis műtárgy és 21 600 pénzérme rendben meg is érkezett Kairóba.

A visszakapott emlékek között volt 151 kicsiny, sírmellékletnek készült szobor, vagyis usébti, öt halotti maszk, egy fából készült koporsó, két kis facsónak, 11 agyagedény és három, az iszlám korából származó színes kerámia csempelap. Mindez annak az eerdménye, hogy az egyiptomi főügyészség korábban nagyszabású nyomozást indított a kicsempészett értékes ókori tárgyak után.

„A műkincseket jelenleg restaurálják, majd a kairói Egyiptomi Múzeumban állítják ki időlegesen” – mondta Mosztafa Vaziri, a legfelsőbb régészeti tanács vezetője.

Egyiptom visszautasította azokat a jelentéseket, amelyek szerint a hajókonténer, melyben a csempészett műkincseket megtalálták, egy egyiptomi diplomata tulajdonában állt, közleményük szerint egy olasz állampolgáré volt. Egyiptom 2016 márciusa és 2018 májusa között tíz országban nagyjából ezer csempészett műkincs nyomára bukkant – közölte Khaled al-Anani régészeti miniszter egy kormányértekezleten.

Kapcsolódók

Kimaradt?