Kolozsváron forgatta új filmjét Hajdu Szabolcs

A Kristály Glóbuszt nyert Ernelláék Farkaséknál rendezője új nagyjátékfilmen dolgozik, amelynek nagy részét Kolozsváron forgatták le június 12. és 24. között. Bár a címe Kincses város, a történet nem Kolozsváron játszódik, a stábban viszont több erdélyi fiatal színész és a filmkészítés iránt érdeklődő fiatal kapott munkát.

A film ötlete a Filmtett alkotótáborában született, ahol Hajdu Szabolcs a színész csoportot irányította 2017-ben. A rendező írt egy forgatókönyvet a táborban résztvevő színészekre és korábbi filmjeinek visszatérő színészeire, a júniusi forgatást pedig az alkotótábor egyfajta folytatásának szánta, ahol a színészek és a filmszakos diákok kipróbálhatták magukat nagyjátékfilmben, derül ki a Filmtett beszámolójából.

Szinopszis: A film pár óra eseményeit mutatja be, több szálon fut egymás mellett a cselekmény, a szereplők találkozásain keresztül a Kincses város emberi viszonyainkkal és a hatalom erre gyakorolt hatásával foglalkozik különböző szinteken: szülő-gyerek, tanár-diák, állam-polgár. A szálakat áthatják a társadalmi feszültségekből eredő elfojtott indulatok, amelyek megmérgezik a szereplők mindennapjait. Hogyan tudjuk feldolgozni ezeket az indulatokat egy belső szinten, például a családon belül? Hol van a rés az állampolgár és a magánember között? Milyen az ideális kapcsolat? A Kincses város (Hajdu Szabolcs korábbi filmjeihez hasonlóan) szürreális választ ad a kérdésekre.

A rendező megfogalmazásában a Kincses város a Bibliothèque Pascal (2010) és az Ernelláék Farkaséknál (2016) kombinációja lesz, ugyanis az első filmhez hasonlóan jellemző rá a mágikus realizmus, de ugyanúgy párkapcsolati problémákról, különböző válsághelyzetekről szól, mint az Ernelláék Farkaséknál.

A film kis költségvetésből készül, a Látókép Ensemble és a Filmtett koprodukciójában, Jim Stark is, Jim Jarmusch korábbi állandó producerének segítségével, aki részt vett Hajdu Szabolcs 2014-es Délibáb című filmjében is.Az operatőr a kolozsvári Sapientia EMTE filmszakán, majd a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakán végzett Bántó Csaba. Buchmann Wilhelm, Deák Zoltán, Molnár Enikő, Magyarosi Para Imola, Ötvös Kinga, Sándor Anna és Bocsárdi Magor erdélyi színészek, illetve Gelányi Imre, Gelányi Bence, Halmi Gábor, Szabó Domokos, Hajdu Lujza, Wrochna Fanni, Pálfi Magdó, Sárosdi Lilla, Földeáki Nóra, Krokovay Ábel, valamint Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs játszik a filmben.

Kapcsolódók

Kimaradt?