Erdélyi oktatók búcsúznak az elhunyt magyarországi reklámszakembertől

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetének oktatói közössége is búcsúzik az egyetem vendégoktatójától, a hétfőn elhunyt Sas István magyarországi reklámszakembertől, a szakma legendás úttörőjétől.

Életének 72. évében hirtelen bekövetkezett rosszullétét követően elhunyt Sas István magyar film- és reklámfilmrendező, reklámpszichológus, a Magyar Televízió (MTV) korábbi munkatársa, az utóbbi évtizedek számtalan emlékezetes reklámjának alkotója.

„Köszönjük munkáját, szakmaiságát és azt a hatalmas élményt, amellyel évről évre ajándékozta meg a kolozsvári BBTE Kommunikáció és közkapcsolatok szak hallgatóit és munkatársait. Emléke legyen áldott, nyugalma csendes” – írja a kolozsvári oktatói közösség a szak Facebook-oldalán.

Sas István nem csupán Kolozsváron volt közkedvelt. Laza és humoros előadói stílusát, emberközeli gondolkodásmódját székelyföldi diákjai is élvezhették a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája székelyudvarhelyi intézetének marketing-kommunikáció szakán, de az Erdélyben szervezett szakmai konferenciák előadói közt is találkozhattunk vele az elmúlt években.

Utolsó előadásain a Facebook-generációhoz tartozó, önmagukat elszigetelő fiatalok pártján az őket megértéssel kezelő, sérülékeny világukhoz szeretettel közelítő attitűd szükségességére hívta fel a figyelmet.

„Könyörgöm, egy pici lazítást...”

Ugyanakkor – ahogyan ezt egyéniségéből adódóan is, mindenkori előadásaival szolgálta –, szakmai szemléletében az élményközpontúságot tematizálta. A Digital Hungary által 2016-ban készített interjújában úgy fogalmazott, a statisztikák szerint rendkívül pesszimista magyar nemzetnek minél több élményforrást kellene megengednie magának. „Könyörgöm, egy pici lazítást, legalább azt, hogy élvezzük azt, amit az Élet nekünk ad! Ne a termékeket, ne az árukat! Azt az élményt. Ez nem egy bűn! Próbáljuk meg egy kicsit lazábbnak venni…” – fogalmazott.

A legnevesebb magyar reklámfilmrendezők egyike

Sas István 1946. augusztus 16-án született Budapesten; 1970-ben az ELTE pszichológia szakán szerzett diplomát. Sok éven át a magyar reklámfilmversenyek nyertese volt, a cannes-i reklámfilmfesztiválokon egy Ezüst és nyolc Bronz Oroszlán-díjat kapott.

A Magyar Televíziónál már 1965-től kameramanként dolgozott, majd a Mafilm dramaturgja volt. Néhány önálló reklámfilm után rendezővé nevezték ki, ezt követően több mint kétezer reklámfilmet jegyzett íróként és rendezőként, többek között a Disznósajt, a Pécsi kesztyű, a Hurka Gyurka, a Skála Kópé, a Cascót akarok, a Libero, a Beautiful Budapest, a Magyar rapszódia, a Kastélyok, az Egy ország ízei vagy a Miskolc felett a nap reklámokat.

Sas István 1999–2001 között a Magyar Televízió szórakoztató-közéleti igazgatója, 2004 és 2006 között az MTV Új Média Kft. ügyvezető igazgatója volt. A legnevesebb magyar reklámfilmrendezők egyikeként számon tartott Sas Istvánt 1984-ben Balázs Béla-díjjal, 1988-ban érdemes művész címmel tüntették ki, 2007-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. Reklám és pszichológia címmel 2005-ben, Az ötletes reklám címmel 2007-ben jelent meg könyve; bővebb publikációs listája saját honlapján olvasható.  

(Címlapfotó forrása: Digital Hungary)

Kimaradt?