Elhunyt Bréda Ferenc esszéíró, költő, irodalomkritikus

62 éves korában elhunyt Kolozsváron Bréda Ferenc esszéíró, költő, irodalomkritikus, műfordító. A hírt a Kolozsvári rádió közölte Facebook-oldalán.

Bréda Ferenc Déván született 1956-ban. Magyar-francia szakon végzett a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán.1984-től 1991-ig francia nyelv- és irodalomtanári állást töltött be Franciaországban állami és felekezeti gimnáziumokban, líceumokban és főiskolákon. 1985-ben mesteri fokozatot ért el a Nantes-i Egyetemen francia és összehasonlító irodalomtörténetből. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán doktorált irodalomelméletből 1999-ben Gabriel Marcel francia egzisztencialista filozófus irodalom- és drámakritikai munkásságát bemutató dolgozatával. 

1991-től 1994-ig a kolozsvári Brassai Sámuel Líceumban francia nyelvet és irodalmat adott elő. 1995-től adjunktusi fokozatban a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színházi és Televíziózási Karán tanított egyetemes színháztörténetet, dramaturgiai alapfogalmakat, színházesztétikát, magyar irodalmat és retorikát.

Magyar, román és francia nyelven publikált, csak 2017-ben négy kötete jelent meg: a Levelek az Utókornak. Theatrum Temporis című filozófiai esszé, a Bab és Babér. Theatrum epicum című regény, a Cercetare în Cer (Kutatás az Égben) című filozófiai esszé és a Genius loci című esszé- és tanulmánykötet. 2018-ban jelent meg Copiile Copilului (Az Utód Útjai) című párbeszédkötete Valentin Trifescuval közösen.

Bréda Ferenc kapta 2018 januárjában az RMDSZ Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díját irodalom kategóriában. Erre emlékeztetett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is, aki hivatalos Facebook-oldalán búcsúzott az elhunyt Brédától.

Azt írta, „az alkotó, a teremtő ember ünnepén gratuláltunk az elmúlt évtizedekhez, reméltük és hittük: Bréda Ferenc további hosszú alkotó esztendőket él meg közöttünk”. Hozzátette: „Távozásával nem befolyásolja az alkotást és a művet, nem vész el az alkotó, a teremtő ember öröksége. Ezt megőrizhetjük, újraértelmezhetjük, támpontként és támaszként használhatjuk, amikor szükségünk lesz rá.”

Egyed Péter költő, író, filozófus szavait idézte fel, aki szerint Bréda Ferenc életével és munkásságával, ismereteivel és nyelveivel az Erdélyben élő etnikumok és az Erdélyben előforduló kultúrák békés együttélését élesztette és táplálta.

 

 

Kimaradt?