Kolozsváron vendégszerepel a tokiói Theater Office Natori színház

Az atombomba áldozatairól és a világ közömbösségéről szóló előadást mutat be kortárs japán dráma alapján egy tokiói társulat Kolozsváron. 

Az elefánt című japán abszurd drámával vendégszerepel Kolozsváron a tokiói Theater Office Natori színház. A Becujaku Minoru, a kortárs japán színház egyik legismertebb szerzője által írt művet június 12-én és 13-án mutatják be a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiójában, közölték a szervezők.

Az előadásra jegyek már vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online. Az előadást japán nyelven játsszák és  román felirattal lesz látható. A tokiói Theatre Office Natori színház vezetője Toshiyuki Natori. Az intézmény színházi és táncelőadásokat, filmeket hoz létre, valamint házigazdája a háromévente megrendezésre kerülő Nemzetközi Ibsen Fesztiválnak.

Az elefánt hőse egy beteg, az atombomba áldozata, aki különös késztetést érez arra, hogy a hátán levő duzzadt heget mutogassa a járókelőknek, azért, hogy elnyerje rokonszenvüket és szórakoztassa őket. Unokaöccse próbálja leszoktatni erről, és meggyőzni őt, hogy az emberek közömbösek a bombázás sérültjei iránt, mert azok még csak viszolygást sem keltenek bennük. Kettejük ellentétes viszonyulása világuk közömbösségére világít rá, mely ugyanakkor az egész világot érintő egzisztenciális szorongás is.Becujaku Minoru többek között Beckett és Kafka hatására írta abszurd drámáját, Az elefántot [Zo] (1962), amelynek témája az atombombázás áldozatainak élete. A szerző az alsó középosztály mindennapi nyelvén beszél a közönséghez, olyan abszurd helyzeteket dolgoz fel, amelyek mindennapi életünkben előfordulnak. Becujaku korunk legtermékenyebb japán írója, 130 színmű szerzője, de emellett gyerekmesét, esszét, kritikát is ír.

Kapcsolódók

Kimaradt?