banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

A Sebő Együttes zenéjére nyílik meg a Weöres-kiállítás Sepsiszentgyörgyön

A Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából vándorútra indult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Petőfi Irodalmi Múzeum A megmozdult szótár című kiállítása. Az interaktív tárlat pénteken Sepsiszentgyörgyre érkezik.

„Olyan kiállítást hoztunk létre, amely az irodalmi kiállításokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás, interaktív nyelvi játékokkal ötvözi” – idézi a Székely Nemzeti Múzeum közleménye Hegyi Katalin irodalmi muzeológust, a kiállítás kurátorát.A Weöres Sándor szövegeiből kiinduló kreatív játékok aktív gondolkodásra késztetik a látogatót, és lehetővé teszik, hogy az olvasó jobban megismerje a költő verseit. Versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés, verslehívó koppintásra és sok más érdekesebbnél érdekesebb feladat várja a játszani szerető közönséget.

Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége – hangzása, ritmusa – körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát, s virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket. „Munkámat használni lehessen, ne szájtátva csodálni” – írja Nagyság című versében. Ennek a kívánságának felel meg a kiállítás interaktív része, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborjával közreműködésben jött létre.

A kiállításnak, hagyományos része is van, amely a költő levelezésén, vallomásain, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében őrzött kéziratokon, fotókon, könyveken és képzőművészeti alkotásokon keresztül rendezi témakörökbe a Weöres költészetén kívül eső, de annak alakulását mégiscsak befolyásoló életrajzot.

A megmozdult szótár megnyitója pénteken 12 órakor lesz a Székely Nemzeti Múzeumban, ahol köszöntőt mond Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, a kiállítást Hegyi Katalin, a Petőfi Irodalmi Múzeum főosztályvezetője ismerteti, és fellép a Sebő Együttes.

Kapcsolódók

Kimaradt?