Szakács Imre szentendrei festőművész munkáit állították ki a Bernády Házban

Szakács Imre szentendrei festőművész 7x7 című festménykiállítása nyílt meg péntek este a Bernády Házban. A művészt Borbély László, a Bernády György Alapítvány elnöke  házigazdaként köszöntötte. Rámutatott, mekkora érték a kiállítás, amely új dimenziókat nyújt azoknak, akik megtekintik a tárlatot, meg-megállnak egy-egy festmény előtt és megpróbálják átélni és értelmezni az azokból sugárzó vibráló világot.

A tárlaton a festőt méltatta Farkas Balázs, Magyarország csíkszeredai konzulátusának konzulja is, aki elmondta, korábban Nagyváradon állították ki a tárlat anyagát, Marosvásárhelyről pedig Nagybányára viszik, így egy jelképes kört írva le ezzel Erdélyben. 

A magyar képzőművészet egységességéről Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. főigazgatója beszélt. Úgy vélte, Magyarország megvédi a magyar festészetet, annak értékeit Nagybányától Szentendréig. A trianoni döntést követően Erdélyből sokan áttelepedtek Magyarországra, de mivel Budapest megfizethetetlen volt számukra, Szentendrén telepedtek le, ami rányomta a bélyegét a városra, annak művésztelepére – hangsúlyozta Hóvári.

Szakács Imre sokáig Németországban élt és alkotott, de aztán visszatérve szülővárosába, Szentendrére, ő volt az, aki megmentette a művésztelepet az elkótyavetyéléstől, szélhámosságtól – mondta. Festészetében a szentendrei művésztelep, a természet iránti szeretet fedezhető fel – hangsúlyozta.

Nagy Miklós Kund művészetkritikus is a szentendreiségen keresztül közelítette meg a kiállított műveket. Hasonlóságot fedezett fel Marosvásárhely és Szentendre között. Ahogy a Budapest melletti kisvárosnak is volt egy jelentős polgármestere, aki figyelt a város művészi értékeire, Marosvásárhelyen Bernády György volt az, aki jelentős gyűjteményt hozott létre a város számára.

Szakács Imre egyik festményét Ferenczy Károly ihlette, az ő emléke előtt tiszteleg a művész, a marosvásárhelyi képtár pedig két Ferenczy Károly-festményt őriz.

A kiállítás címe, a 7x7 azt jelképezi, hogy a festő hét helyszínen ihletődött 7-7 festményéből állította össze a tárlatra valót. Bár a marosvásárhelyi bemutatkozására nem tudta mind a 49 festményét kiállítani helyhiány miatt, a hét helyszín jelen van a tárlaton – mondta Nagy Miklós Kund, arra is felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy annak ellenére, hogy emberábrázolást nem látunk a festményeken, mégsem mondható el az, hogy nincs emberi jelenlét rajtuk.

Kimaradt?