Magyar nyelvű Netflix és HBO GO Romániában?

Kampányt indítanak annak érdekében, hogy ne csak a közszférában lehessen használni a magyar nyelvet, hanem kereskedelmi és szolgáltató egységekben is, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatón Benkő Erika.

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője, háromszéki RMDSZ képviselő közölte: megkeresik a multinacionális cégeket, a bankokat, hogy tegyék lehetővé a magyar nyelven történő internetes bankolást, illetve felkeresik az internetes filmszolgáltatókat, mint a Netflix vagy az HBO GO, és felhívják a figyelmüket arra, hogy üzleti érdekük is megkívánja a magyar nyelv használatát.

Benkő Erika szerint a két internetes filmszolgáltatót arra kérik, hogy az általuk elérhetővé tett tartalmakat magyarul is lehessen nézni, főleg a gyerekek számára biztosított filmes tartalom esetében lenne hasznos, ha azt magyar szinkronnal is elérhetővé tennék. Mivel ezek a filmszolgáltatók más országokban is jelen vannak, vélhetően műszakilag megoldható, hogy elérhetővé tegyék a magyar szinkront vagy magyar feliratot.

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője úgy tudja, az HBO GO románul és angolul érhető el, a Netflixen lévő tartalom mintegy 30 százalékához lehet jelenleg magyar feliratot csatolni, miközben bolgár, lengyel vagy török nyelvű szinkronos filmek mind elérhetőek. Benkő Erika elmondta, arra hívják fel az internetes filmszolgáltatók figyelmét, hogy a profitszerzésben segítheti őket a magyar nyelv elérhetővé tétele, hiszen sok család azért nem fizet elő a szolgáltatásukra mert a gyereke számára nem érhető el a szinkron, amelynek segítségével megértené a filmet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?