Kenyérzseb – bemutató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Február 27-én, hétfőn este 8 órakor a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében lesz Matei Vișniec Kenyérzseb című művéből készült előadás bemutatója Albu István rendezésében. A Franciaországban élő román kortárs drámaíró művét Dimény Áron és Farkas Loránd színművészek adják elő. Szcenikus: Tenkei Tibor, jelmeztervező: Bocskai Gyopár.

kenyerzseb resize masolat

A Kenyérzseb valós helyzetből fakad. Ingázó tanár koromban, amikor harminc kilométerre éltem Bukaresttől, egy nap, biciklizés közben, felfedeztem egy elhagyatott kútba dobott kutyát. Annyira különlegesnek, hihetetlennek találtam ezt a helyzetet... azt mondtam: az a kutya én vagyok, meg kell írnom ezt a drámát. 1984-ben történt, az egész Romániát abban a kútban láttam, a kutya egy olyan Románia metaforája volt, amely csak vergődött, csak ugatni, csak üvölteni bírt. Szóval minden titokzatos, és az ideális szöveg az, amely magát írja meg, egy nagyon erős drámai helyzetből. Írás közben néha úgy érzem, én csak az üzenet közvetítője vagyok" – vallja a szerző drámája kapcsán, amelyet Visky András a következő szavakkal ajánl:

„Finom szövésű dráma, amelyet a világ ismert színházi műhelyeiben folyamatosan játszanak, Matei Vișniec egyik legmeggondolkodtatóbb műve. Kiváló szerepek, virtuóz dialógusok, igényes humor, két kiváló formát mutató színész és egy igen tehetséges fiatal rendező kezén – minden adott a mindenkit befogadó és megszólító színházi esthez."

További előadások időpontjai: vasárnap, március 3-án és kedden, március 26-án este 8 órakor. Patkó Éva magyar nyelvű drámafordítását román feliratozással adja elő a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Kimaradt?