Először lesz román-magyar színházi miniévad Szatmáron

Története során először tart közös miniévadot a Szatmárnémeti Északi Színház magyar és román tagozata. Február 5. és 8. között összesen hat előadást játszanak.

A szervezők közleménye szerint a miniévadra több rangos hazai és magyarországi fesztivál válogatója és számos magyar és román kritikus is meghívást kapott, az előadások bevételeivel pedig a Máltai Szeretetszolgálatot és a Hans Lindner Alapítványt támogatja a Harag György Társulat.A miniévad programjában elsőként a Harag György Társulat Bernarda Alba háza című produkciója szerepel, melyet Sorin Militaru rendezett. Ezt követi A Tévedések vígjátéka, az elmúlt évad egyik legkiemelkedőbb produkciója, többek között a budapesti Nemzeti Színházban, a gyergyószentmiklósi Kisebbségi Színházi Kollokviumon, a gyulai nemzetközi Shakespeare Fesztiválon és Sepsiszentgyörgyön is nagy sikerrel játszotta a társulat. Az előadást Bocsárdi László, kétszeres UNITER- és Jászai-díjas rendező, a Tamási Áron Színház igazgató-főrendezője jegyzi. A Harag György Társulat harmadik előadása a miniévadban a 2017 decemberében bemutatott Tizenöt próbálkozás a színészetre, Hatházi András Uniter és Jászai-díjas színésszel a főszerepben, Tom Dugdale amerikai rendező víziójában.A Harag György Társulathoz hasonlóan a színház román tagozata is két nagyszínpadi és egy stúdióelőadással készül a miniévadra, melyek Theo Marton, Vadas László, illetve Cristian Bran rendezők munkáját dicsérik.

A miniévad a két társulat között egyre javuló együttműködés eredménye. „A közös szervezéssel elérhetjük, hogy a román tagozat meghívására érkező hazai szakmai elit jobban megismerhesse a Harag György Társulatot, és fordítva: olyan, akár Magyarországról érkező kritikusok és fesztiválválogatók ismerkedjenek meg színházunk román tagozatának szakmai munkájával, akik eddig legfennebb hallomásból ismerték a román társulatot” – mondta Bessenyei Gedő István, a Harag György társulat igazgatója. Hozzátette, fontos lépés, hogy a román tagozat új művészeti igazgatója ettől az évadtól bevezette a magyar nyelvű feliratozást az előadásain.

Részletes program itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?