Vida Géza-centenáriumot hirdettek Nagybányán

A száz éve született Vida Géza szobrászművészre emlékeznek szülővárosában, Nagybányán, valamint Kolozsváron, Bukarestben és Rómában.vida2

A nagybányai polgármesteri hivatal honlapján olvasható közlemény szerint az emlékév rendezvényei február 28-án, a művész születésének 100. évfordulóján kezdődnek Nagybányán, ahol művészek, kritikusok, a román akadémia tagjai méltatják életművét.

Júniusban a bukaresti Román Akadémia aulájában tartandó szimpóziumon idézik fel Vida Géza életútját, akinek emlékére az akadémiai kiadó albumot jelentet meg. Szeptemberben a nagybányai Művészeti Múzeumban nyílik kiállítás szobraiból, és novemberben szintén Nagybányán nyitják meg Vida emlékműtermét. A római Accademia di Romaniában novemberben idézik fel a szobrász életművét.

"Vida Géza vitathatatlanul Nagybánya egyik legnagyobb művésze, ezért rám hárul az a megtiszteltetés, hogy a nagybányai közösség nevében biztosítsam számára, hogy az életműve és az emlékezete élénk maradjon mindörökre" - idézte a nagybányai városháza közleménye Catalin Chereches polgármestert.

Vida Géza a nagybányai művésztelepen Ziffer Sándor tanítványaként kezdett alkotni az 1930-as években, a második világháború idején Budapesten végezte művészeti tanulmányait, majd visszatért Nagybányára, ahol elsősorban fából készített szobraival nyerte el a kortársak megbecsülését. 1968-ban a Román Képzőművész Szövetség alelnökévé, 1974-ben a Román Akadémia levelező tagjává választották.

Kimaradt?