Szabó T. Anna kisregényt állít színpadra a Nagyvárad Táncegyüttes

Kellemes zene, zsivaj fogadott szerdán este a Szigligeti Stúdióban, a Szabó T. Anna kisregényéből inspirálódott Senki madara című táncelőadás sajtótájékoztatóján. Előbb a Nagyvárad Táncegyüttes zenekara játszott, majd Trabalka Cecília színművész lemezlovaskodott, miközben a színház főigazgatója, Czvikker Katalin, újságírókkal, fellépőkkel és önkéntesekkel együtt darvakat hajtogatott.

A jegyzetfüzetet hamar félretesszük, hiszen Tóth Tünde színművész, az előadás rendezője arra kért: hajtogassunk mi is papírdarvakat, mert a japán monda szerint ezer darunak kell elkészülnie ahhoz, hogy egy kívánság teljesüljön. A mondta képezi a kisregény egyik vezérmotívumát. „Ez adta az apropóját ennek a mai rendhagyó alkalomnak” – fogalmazott Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója.Miközben hajtogatjuk a darvakat, Rákay Tamás díszlettervező értő segítségével, Tóth Tünde színművész, az előadás rendezője beszél a Szabó T. Anna kisregényéről, a különféle kultúrák találkozásáról. „Az előadás alapját alkotó kisregény egy érzékeny magyar fiú és egy rejtélyes japán festőlány szerelméről mesél egy keleti legenda alapján, egyszerre mutatva be a kamasz-szerelem időtlen idilljét és a művészlét küzdelmes mindennapjait” – fogalmazott a rendező.Cristina Breteanu jelmeztervező, akárcsak az előadás díszletének tervezője a japán és magyar kultúra találkozásaiban rejlő lehetőségeket említették. A háttérben bonsait idéző fa, arra kerültek a papírdarvak, mint kiderült, ez a díszlet egyik eleme lesz. Cári Tibor zeneszerző nem csak hagyományos, hanem kortárs dallamokat is beemelt az előadás zenéjébe, tudtuk meg a közvetlen hangulatú est során.

Az előadást január 26-án, pénteken 19 órától mutatják be, a szerző, Szabó T. Anna és férje, Dragomán György író és családjuk jelenlétében. A premierre a Szigligeti-bérletek érvényesíthetők, ugyanakkor jegyek még kaphatók a színház jegypénztárában, valamint online. Február hónapban még két alkalommal láthatják a nézők a Senki madarát: február 4-én, 19 órától a Halasi-bérletesek, február 11-én pedig 17 órától a Bessenyei-bérletesek tekinthetik meg a nagytermi táncelőadást.

Kapcsolódók

Kimaradt?