Nyílt próbát tartott szombaton a marosvásárhelyi színház

Felnőtt nézőinek indított oktatási programot a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Elsőként Jon Fosse Szép című darabjának Adi Iclanzean rendező vezette felújító próbáját nyitották meg az érdeklődők előtt. Bár nem volt nagy az érdeklődés, a színház továbbra is fontosnak tartja a kezdeményezést, tudtuk meg az igazgatótól.

Korábban is volt hasonló kísérlet az intézményben, az Éjszaka a színházban program keretében Keresztes Attila rendező tartott nyílt próbákat, nagy érdeklődés mellett – magyarázta érdeklődésünkre Gáspárik Attila színházigazgató, aki szerint a közönséget nagyon érdeklik a kulisszatitkok. Az ötlet onnan eredt, árulta el, hogy többen is szokták mondani, hogy nem értik a „mai színházat”, vagy „ezeket a modern darabokat”, és most a színház arra kínált lehetőséget a közönségnek, hogy kortárs darab próbájába tekintsen be, illetve az előadás után kérdéseket tegyen fel az alkotóknak.Az első, amivel szembetalálta magát az a néhány néző, aki ott volt a szombat délelőtti próbán, az volt, hogy nem az előadás helyszínén, a Kisteremben, hanem az Underground teremben tartották a próbát. A színpadot fehér csíkkal jelölték, de mielőtt a próba elkezdődött volna, kisebb vita alakult ki arról, hogy a Kisteremben honnan is lépnek be, hol ül a súgó, hol van a jobb, illetve a bal oldal. Bár az első alkalomra nem jöttek el azok, akik jelezték részvételüket, ez nem szegte a szervezők kedvét, folytatják a sorozatot.

Szeretnék tudni, hogy a nézőt pontosan mi érdekli, és hogyan érdekli, mondta Gáspárik Attila. „A hogyanról beszélünk, arról, hogy miért nincs úgy, mint régen, hogy volt egy szép festett díszlet, abba bejött valaki, aki szép volt és beleszeretett egy még szebbe és akkor összeért a szájuk, és nagyon boldogok voltak” – fogalmazott az igazgató. A mostani kezdeményezéssel azt szeretnék bemutatni, hogy ma már egyre ritkább az ilyen történet a színházakban. Ugyanakkor a kezdeményezés lehetőséget ad arra, hogy a színész a nézőt, a néző a színészt tesztelje, figyeljék egymást, azt, hogy mit kínál az egyik, és mire van igénye a másiknak. Ugyanis ma már annyi az alternatíva, annyi helyre mehet egy délután az ember, hogy a kulturális intézménynek meg kell harcolnia azért, hogy őt válassza a néző, fogalmazott az igazgató.

Hétfő délután 4 órakor megtekinthető lesz az előadás a Kisteremben, azt követően pedig beszélgetésre kerül sor.

Kapcsolódók

Kimaradt?