Kortárs tánc is szerepel a szerdán kezdődő Alter-Native filmfesztivál programjában

Gazdagabb programra, több helyszínre számíthat a szerdán kezdődő 25. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál közönsége. A várható érdekességekről hétfőn tartott sajtótájékoztatót Sipos Levente fesztiváligazgató és Gáspárik Attila, a fesztivál művészeti igazgatója.

Bár negyedszázados lett a fesztivál, a célkitűzés nem változott: továbbra is a kortárs művészetekre fektetik a hangsúlyt, azok között is a filmművészetre, hogy minél jobb és színvonalasabb alkotásokat láthassanak a nézők a fesztivál öt napja alatt. A visszatekintés is helyet kapott a fesztiválon: szombat délután Egy negyed század negyed órái címmel vetítenek válogatást az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon vetített filmekből.A helyszínekről elmondták, a Kultúrpalota nagy- és kisterme, illetve a Jazz klub mellett idén az Office-klub és a volt zsinagóga, az András Lóránt Társulat székhelye is várja a művészet iránt érdeklődőket.

Szerda délután 5-kor egy román filmmel, Călin Peter Netzer Ana, mon amour című, mai témát boncolgató alkotásával indul a fesztivál a Kultúrpalota nagytermében.

A vetítés után, fél 8-tól Hobo lép színpadra: Erdélyben első alkalommal mutatja be a Lassú vonat című Bob Dylan koncertjét, amit negyed 10-től egy újabb filmvetítés követ: Kostyál Márk Kojot című játékfilmje.Ugyancsak szerdán este a kisteremben egy román és egy magyar dokumentumfilmet is levetítenek, este 7-től pedig az András Lóránt Társulat Flow című táncjátéka lesz műsoron a Knöpfler Vilmos (Braila) utca egykori zsinagógájában.

A versenyprogram csütörtökön 14 órakor veszi kezdetét a Kultúrpalota nagytermében, ahogy a hivatalos megnyitót is csütörtökön tartják ugyanott, este háromnegyed 9-kor. Este 6-tól a kisteremben Döbrentei Sarolta Egyszervoltlányok című darabjának felolvasószínházi előadására várják a nézőket.

A versenyfilmek mellett olyan játékfilmek is szerepelnek a műsoron, mint például Herendi Gábor Kincsem című filmje, amelynek forgatókönyvírója és remélhetőleg a rendezője is eljön az eseményre, vagy Török Ferenc 1945 című alkotása, amelynek vetítését szintén közönségtalálkozó követi.

A díjkiosztás szombat este fél 8-kor kezdődik, aki pedig kimondottan a díjazott filmeket szeretné látni, megtekintheti őket vasárnap délelőtt 11 és 12 óra között. Ugyancsak vasárnap délelőtt vetítik le Enyedi Ildikó Testről és lélekről című játékfilmjét.

Az idén, az előző évekhez képest, jóval nagyobb az érdeklődés a fesztivál iránt – mondta Sipos Levente fesztiváligazgató. Gáspárik Attila művészeti igazgató a mozizás közösségi élményét hangsúlyozta.

A belépő ára egy napra 15 lej, az ötnapos bérlet pedig 40 lej. A költségvetés az idén is alacsony, a szervezők, a munkatársak valamennyien önkéntes alapon dolgoznak, a filmszeretet lelkesíti őket – tette hozzá Gáspárik.

Kapcsolódók

Kimaradt?