Október végén indul a Fölszállott a páva ötödik évada

MTVA és a Hagyományok Háza ismét megrendezi közös műsorát, a Fölszállott a pávát. 2017-ben ismét a felnőtteké a főszerep, a több mint ezer jelentkezőből kiválasztott legjobbak állhatnak színpadra, áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Több mint ezer jelentkező mérettette meg magát idén is a népzenei és néptánc tehetségkutató területi válogatóin. A szarvasi és a fővárosi eseményről készült filmeket október 27-én, a keszthelyi és tatabányai fordulókat november 3-án, a hajdúböszörményi és az erdélyi Mikházán forgatott adásokat pedig november 10-én este láthatják a Duna Televízió nézői. A válogatófilmek végén kiderül, hogy kik a továbbjutók, azaz mely 48 produkcióval találkozhatnak a nézők az élő adásokban.A versenyzők továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; valamint a néptáncegyüttesek.

Az ötödik évadába lépett tehetségkutatónak köszönhetően új lendületet kapott a népzene és néptánc kultúra, az előző szériákban szerepelt fiatal népzenészek, énekesek, táncosok és együttesek közül nagyon sokan váltak ismertté és népszerűvé nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túl is.

„Ha valakivel csak egy nótát is elénekelsz közösen, arra már másképpen tekintesz. Kapcsolat, szinte érzelmi viszony alakul ki. Egy együtt töltött évad alatt pedig már őszinte barátságok, s talán örök szövetségek köttetnek” – hangsúlyozza a verseny közösségformáló erejét Berecz István, aki az első évadból győztesen távozott, a gyermekek számára kiírt évadokban pedig zsűritagként köszönt vissza, most Kacsó Hanga Borbálával az ötödik évad promóciós kampányát segíti.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

„Igyekszem közelebb vinni az emberekhez a népi kultúrát, amely nemcsak a magyarság számára jelent kincset, hanem az egész Kárpát-medencének, sőt Európának is. Hirdetni kell a műfaj sokszínűségét, tradícióit és az emberségét. Meg kell mutassuk, hogy földrajzilag is mennyire egységes a kultúránk, és milyen büszkék vagyunk rá!” – mondta Zsuráfszky Zoltán, aki szerint ennél nincs is jobb példa, mint az, hogy jelen pillanatban Felvidéken, Erdélyben, Vajdaságban most éppúgy ingeket és szoknyákat vasalnak a fiatalok, mint a fővárosban.

Készülnek az induló évadra, akárcsak Novák Péter, aki Morvai Noémi műsorvezető társával együtt ismét házigazdája lesz a tehetségkutatónak. „Napjainkban bebizonyosodott, hogy az individuális szabadság közösségi reflexió nélkül mit sem ér. A közösség mindig élmény alapú, erre pedig keresve sem találnánk jobb példát, mint a hagyomány – amit nem ápolgatni kell, hanem megélni!” – tette hozzá Novák Péter.

Az ennek szellemében és hangulatában készülő tehetségkutató műsor október 27-től péntek esténként lesz látható a Duna Televízióban. Az első három adásban a területi döntőkből láthatnak összefoglalót a nézők, majd november 17-től az élőben sugárzott elődöntők következnek. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a négy kategória győztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

Kapcsolódók

Kimaradt?