banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

„Maszkosok” kísértek ki nézőket a kolozsvári román opera előadásáról

Maszkos rendőrök kísértek ki vasárnap este öt személyt a kolozsvári román opera évadnyitójáról, mivel megzavarták az előadást, amelyen egy arab nyelvű ima is elhangzott.

Amikor a The Armed Man - Mise a békéért című előadáson felhangzott a színpadon az arab nyelvű imádság, a közönség soraiban ülő öt személy - köztük az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) kolozsvári vezetője - hangoskodni kezdett, és énekelni kezdte a  román himnuszt. Egyikük tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy egy romániai kulturális intézmény épületében arab nyelvű imák hangzanak el.

A maszkos rendőrök kivitték őket a teremből, az előadás folytatódott. A bemutatót megzavaró személyeket a rendőrségre kísérték, ahol 500 és 700 lej közötti összegre bírságolták őket.

A Mise a békéért Karl Jenkins angol zeneszerző alkotás, a háború és az erőszak ellen szól. A 13 tételes mű a római katolikus, az anglikán és a protestáns liturgia által inspirált elemeket is tartalmaz.

Florin Estefan operaigazgató múlt heti sajtótájékoztatóján közölte, meghívták a romániai muszlimok muftiátusának egyik tagját, vegyen részt az évadnyitó előadásban, és mondja el az imára hívást.

Kimaradt?