Tarr Béla filmrendező októberben Kolozsvárra látogat

Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendező a Les Films de
Cannes à Cluj-Napoca filmfesztivál második kiadásának díszvendége lesz október 13-án, Kolozsváron, ahol levetítik legutóbbi, A torinói ló (2011) című nagyjátékfilmjét, és közönségtalálkozót is szerveznek. 

Október 13–15. között idén is elhozzák a kolozsvári Győzelem (Victoria) moziba a Cannes-i Filmfesztivál legizgalmasabb filmjeit.

Tavaly Alain Guiraudie francia filmrendező volt az esemény díszmeghívottja, idén pedig Tarr Béla lesz személyesen is jelen a filmfesztiválon, ahol levetítik a rendező legutóbbi alkotását, a két és fél órás A torinói ló (2011) című díjnyertes filmet, ami Tarr szavai szerint pályafutásának utolsó rendezése. A film elhozta 2011-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri nagydíját, az Ezüst Medve díjat, valamint ugyanitt FIPRESCI-díjjal is kitüntették.

A torinói ló vetítése október 13-án 19.30-kor lesz a Győzelem (Victoria) moziban, amit közönségtalálkozó követ majd Doru Pop, a BBTE Színház és Televízió Kar oktatójának moderálásával. 

Tarr Béla 16 évesen kezdett amatőr dokumentumfilmezéssel foglalkozni. 1977-ben, mindössze 22 évesen mutatta be első rendezését, a Családi tűzfészek című nagyjátékfilmet. 1977-től a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt rendezői szakon. 1981–1990 között a Mafilm rendezője, 1981-ben más rendezőkkel közösen megalapította a Társulás Stúdiót, amely négy évig működött. 2000-ben Cannes-ban mutatta be a Werckmeister harmóniák című filmet, és 2007 májusában a Georges Simenon regénye alapján készült A londoni férfi című filmjével vett részt a hivatalos versenyprogramban.

A kolozsvári filmfesztivált Ruben Östlund A négyzet (The Square) című Arany Pálma-díjas humoros, társadalomkritikát nem mellőző alkotása zárja október 15-én.

„Miután „megment” egy utcán kergetett nőt, Christian rájön, hogy az egész egy színjáték volt, hogy ellopják a mobilját. A múzeumi kurátor, ahelyett, hogy a közelgő kiállítás előkészületeivel foglalkozna, a telefon nyomába indul – míg azonban ő magára haragít egy tévesen megvádolt kisfiút, egy marketingcsapat olyan vírusvideót készít tudta nélkül a bemutatóhoz, mely felháborítja a közvéleményt” – így foglalja össze a film történetét a Filmtett kritikusa, Dobi Ferenc.

A Les films de Cannes filmfesztivál Bukarestben, Brassóban, Szebenben, Iașiban, Aradon és Suceaván folyatódik. Részletekért kövessék a rendezvény honlapját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?