Magyar és román, állami és független színházak fogtak össze Kolozsváron

Öt kolozsvári színházi szervezet indított közös színházi programajánló platformot és bocsátott ki közös, szerdától vásárolható „hűségkártyát”. Céljuk az volt, hogy a programdömpingben az alkalmi színházbajárók könnyebben megtalálhassák a kőszínházi, illetve független előadásokat.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Lucian Blaga Nemzeti Színház mellett a Reactor színházi központ, az Ecsetgyárban működő ColectivA és a GroundFloor Group, valamint a Váróterem Projekt közreműködésével indult el a teatruincluj.ro internetes portál, amelyen napra lebontva lehet keresni az aktuális színházi programkínálatban.Ezen az oldalon kell regisztrálni a partnerintézmények jegypénztárainál igényelt INTERDEPENDENT kártyát is. A kártya hűséges színházbajáróknak szól: aki öt előadást néz meg, és kártyáját lepecsételteti, a hatodik előadást ingyen nézheti meg. Az első ötven nézőnek, aki teljesíti a kolozsvári színházi túrát, meglepetésben lesz része.

Az INTERDEPENDENT kártyából ötezret nyomtattak, figyelembe véve az együttműködő partnerintézmények átlag nézőszámát, a helyek számát, és a kisebb színházak kisebb befogadóképességét, mondta el a Maszolnak Kelemen Kinga projektvezető. „Nem is fontos igazából, hogy gyakorlatilag hány ember viszi végig mind az öt előadást ahhoz, hogy a hatodikat megkapja ingyen. Ha két pecsétje van egy kártyán, akkor is nyertünk két eladott jegyet és két nézőt” – fogalmazott.A platform létrehozását azért kezdeményezték, mert a visszajelzések szerint a színházi programok nem voltak elég láthatóak a gazdag kolozsvári kínálatban, mutatott rá Kelemen Kinga. „Azért fogtunk mi össze színházi szervezetek, hogy legalább azt, ami színház, lehessen elérhetővé tenni egy nagyon egyszerű és mobiltelefonokon is használható platformon. Legyen egy helyen, legyen látható, és a néző legyen egy kattintásra attól, hogy megvásárolja a jegyet” – összegzett.

Az internetes oldalt böngészve megtudhatjuk, hogy a független társulatok is elkezdték a 2017-2018-as évadot. A Reactorban például csütörtök este nyolc órától mutatják be a ’90-es évek hírhedt pénzügyi piramisjátékáról szóló Kolozsvári csoda című előadást, a Váróterem Projekt pedig péntek este nyolc órakor mutatja be az Unpredicted című performanszt.

A projektvezető elmondta, hogy az öt színházi intézmény maga dönti el, hogy milyen előadást emel ki az oldalon: „Azt próbáljuk betartani a platformon belül, hogy mindenkinek egy legyen, hogy ha például a magyar színháznak tizen-huszon előadása van egy hónapban, az Ecsetgyárnak meg kettő, akkor legyen egyfajta egyensúly ebben.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?