Teltházzal kezdődött csütörtökön a Filmszereda

A Csíki Kamarazenekar ismert filmslágereket bemutató koncertjével kezdődött el csütörtök este Csíkszeredában, a Majláth Gusztáv Károly téren az első Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál. A koncertet követően a tíznapos fesztivál első filmjét is levetítették a Csíki Moziban.

A Filmszeredát az a lakossági igény hívta életre, hogy a nemrégiben elkészült Csíki Mozit még nem igazán használták rendeltetésszerűen – hangzott el az ünnepélyes megnyitón. Az új mozi ugyanis több konferenciának, színházi előadásnak, különböző díjátadóknak, politikai rendezvényeknek is helyet adott, de filmet nagyon ritkán vetítettek benne.A Filmszereda nem az első filmfesztiválja a székelyföldi városnak – volt korábban Film.Dok fesztivál és TIFFSzereda is –, éppen ezért nem teljesen ismeretlen terep ez sem a szervezőknek, sem a filmszerető városlakóknak.

A csütörtök esti nyitóhangversenyen a híres amerikai Artur Kaganovskiy hegedűművész szólistaként, illetve karmesterként is színpadra állt a Csíki Kamarazenekarral. A koncerten olyan filmslágerek csendültek fel, mint John Williams Star Wars és Schindler listája, Ramin Djawadi Trónok harca, Ennio Morricone Cinema Paradiso, Henry Mancini Rózsaszín párduc, Klaus Badelt Karib tenger kalózai című műve.A szabadtéri koncert után a nézők bevonultak az első filmvetítésre, amelyre minden jegy elkelt. Az M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor által rendezett Brazilok című komédia kellemes kikapcsolódásnak bizonyult.

A szeptember 30-ig tartó fesztivál programja ezen a Facebook-oldalon érhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?