Londonban versenyez Radu Jude kísérleti dokumentumfilmje

Radu Jude Halott ország című dokumentumfilmje bekerült a BFI London Film Festival versenyprogramjába, írja az Adevarul.ro. Az október 4. és 15. között megszervezett fesztiválon három további román és egy magyar alkotást vetítenek.

A Brit Filmintézet 61. alkalommal sorra kerülő filmszemléje 67 ország 243 filmjét mutatja be, különböző játékfilmes, dokumentumfilmes és rövidfilmes válogatásokban. Radu Jude romániai mozikban augusztus végétől vetített, és a Locarnói Filmfesztiválon pozitív kritikát kapott kísérleti alkotása az egészestés dokumentumfilmeknek járó The Grierson Awardért versenyez.

A film abból a több mint 500 fényképből készült, amelyeket a rendező Costică Acsinte két világháború között aktív sloboziai fotográfus hagyatékából válogatott. A fényképeket Emil Dorian szövegeivel és a '30-'40-es évek propagandafilmjeinek zenéjével helyezte ellenpontba a rendező, hogy így hívja fel a figyelmet arra, amit a fényképek nem mutatnak meg a korszak Romániájából.A BFI London Filmfesztiválon vetítik még Călin Peter Netzer Ana, mon amour című filmjét és két rövidfilmet: Diana Vidrașcu What Time is Made of, illetve Adrian Silișteanu Scris/Nescris című alkotásait. Az elmúlt év magyar alkotásai közül A martfűi rém került be a fesztivál programjába Sopsits Árpád rendezésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?