Nyolc bemutatóval és több műsoron tartott előadással vár új évadában a Tompa Miklós Társulat

Sütő András születésének 90., a reformáció évfordulójának 500. évfordulója előtt tiszteleg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. A 73. évadát szeptember 9-én egésznapos eseménysorozattal nyitja meg a társulat.

A Színház előtti térre minden érdeklődőt várnak, kicsiket és nagyokat, gyerekeket és felnőtteket. Lesz reggeli torna és társasjáték, gyermekmegőrző, táncbemutató, nyílt próba, este pedig Vizi Imre koncertet szerveznek, majd beszélgetni lehet a színészekkel. 23 órakor kezdődik majd a Próbálj velünk!, éjfélkor pedig az Énekelj velünk! című program.

A 2017/18-as színházi évadról, a tervezett produkciókról Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, Alina Nelega, a Liviu Rebreanu Társulat művészeti vezetője, Keresztes Attila rendező és Sebestyén Aba, a Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja című előadás rendezője beszélt.A szerző felvétele

Marosvásárhely kulturális életének felpezsdítésén dolgoznak

Elmondták: az a cél, hogy a színház meghatározó kulturális faktor legyen a régióban és az országban is. A tervek szerint jó évad lesz az idei, hiszen jelentős szerzők darabjait jó rendezőkkel viszik színre. A kérdés csupán az, hogy lesz-e rá elég pénz. Ioan Vulpescu jelenlegi kulturális miniszter mandátuma elején megígérte, hogy lesz pénz az új évadra is, és nyugodtan elkölthetik a múlt évadra szánt keretet. Az a visszásság áll fenn ugyanis, hogy míg a színházi évad szeptemberben kezdődik, a költségvetési januárban. Ezért sok minden függ attól, hogy mennyi pénz jut egy-egy produkció megvalósítására.

Míg más, szintén a kulturális minisztériumhoz tartozó színházak már attól tartanak, hogy lehúzhatják a redőnyt, ez még nem fenyegeti a vásárhelyi színházat. Itt a saját bevételeire is tud alapozni az intézmény, hiszen a román és a magyar társulatnak negyven olyan produkciója van készenlétben, amely bármikor műsorra tűzhető, illetve a fizetésekre szánt pénzösszeg is rendelkezésükre áll november közepéig – magyarázta Gáspárik Attila.

Alina Nelega, a Liviu Rebreanu Társulat művészeti vezetője arra hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy a Marosvásárhelyre és Marosvásárhelyről rendszeresen közlekedő repülőjáratok hiánya, illetve a várost érintő egyre kevesebb vonat rányomja a bélyegét a régió művelődési életére is. Nem azért vagyunk elmaradva Kolozsvár mellett, mert szegényebbek lennénk ötletekben és kreativitásban, hanem azért, mert középkori körülmények jellemzik az utazási lehetőségeket – fogalmazott a rendező. Hozzátette: azt a nemzetközi színházi feszivált, amit decemberben Marosvásárhelyre terveztek, kénytelenek Bukarestben megszervezni, mert a külföldi meghívottak ilyen szegényes lehetőségek közepette nem hajlandók ideutazni. 

A 2017/2018-as évadban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata 8 új bemutatóval és 19 műsoron tartott, az előző évadok kedvenc előadásaival várja közönségét. Az évad első bemutatóját, a Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című tragikomédiát Harsányi Zsolt rendezi a színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai Műhelyének együttműködésében a kisteremben. Ezt követi majd Keresztes Attila művészeti igazgató nagytermi stúdiótérben játszott Macbeth-rendezése, majd a reformáció 500. évfodulójának alkalmából Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámájának nagytermi bemutatójára kerül sor Sebestyén Aba rendezésében. Szintén Keresztes Attila állítja színpadra Henrik Ibsen Hedda Gabler című színművét, és az óévet búcsúztató előadást, Somogyi Gyula–Eisemann Mihály–Zágon István Fekete Péter című zenés darabját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?