Tamás Gáspár Miklós az 5. pulzArt meghívottja

Az 5. pulzArt abban is rendhagyó, hogy az eddig megszokott Artist Talk-okhoz képest, 2017-ben a társadalmi kérdéseket nemcsak a művészek szemszögén keresztül vizsgálják meg, hanem a szervezők kutatókat, filozófusokat, újságírókat és tudósokat is meghívnak. A Közösségi részvétel évében szervezett összművészeti fesztivál egy nyitott beszélgetésre, véleményütköztetésre, tanulásra és egészséges vitára teremt keretet a társadalomtudományi előadásai révén.

Szeptember 2-án, szombaton 16 órakor kezdődik a Szimpla kávéházban a Gyíkemberek a spájzban című beszélgetés, ahol Ivácson András Áron filozófus és újságíró moderálásával Tamás Gáspár Miklós filozófus, oktató, közíró, Kustán Magyari Attila újságíró, Dr. Hubbes László Attila egyetemi adjunktus és Nagy Zeni csillagász vitatja meg a mostanában újult erővel teret hódító összeesküvés-elméleteket és azok hátterét. Az „alternatív tények” és a „poszt-igazság” korában érdemes megvizsgálni, hogyan működnek a kamuhírek és az összeesküvés-elméletek, és azt, hogy milyen összefüggés van a terjedésük és a közösségi portálok között – írják a szervezők.Fotó: vs.huTamás Gáspár Miklós 1948-ban született Kolozsváron, 1972-ben szerzett filozófia diplomát a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, itt Bretter György tanítványa volt. 1978-ig újságíróként dolgozott, majd Magyarországra települt. 1980-ig az ELTE Bölcsészkarán tanított a Filozófiatörténeti Tanszék tudományos munkatársaként, de „ellenzéki magatartása” miatt az állását elvesztette. 1981-ben kiutasították Romániából. Ezután az Amerikai Egyesült Államokban a Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, majd angol és francia egyetemeken tanított.

1989-től az ELTE Jogtudományi Kara filozófiai tanszékén docens, majd a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének főmunkatársa. 2007 óta a Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (polgári tagozat) kapta „kiemelkedő tudományos és oktatói munkássága, publicisztikai és közéleti tevékenysége elismeréseként”. Publicisztikáit különböző hazai és magyarországi lapok hasábjain olvashatjuk, írásai gyakran váltanak ki éles vitákat vagy ellenséges reakciókat.

Tamás Gáspár Miklóssal és a fent említett meghívottakkal szeptember 3-án, vasárnap 14 órakor is lehet találkozni a Tein teaházban az Élet a kapitalizmus után című beszélgetésen. Az egyre növekvő elégedetlenség közepette a neoliberalizmussal szemben a beszélgetés olyan közösségi megoldásokra próbálja felhívni a figyelmünket, amelyek nem az egymás ellen történő, hanem az egymással való együttműködésben látják a megoldást. Aktuális példák a közösségi együttműködésekről, a kapitalizmus meghaladásának forgatókönyvei, az automatizáció hatásai a kapitalizmusra, a kommunizmus múltja, fogalmának tisztázása és jövője – ez néhány példa a megvitatandó témákból.

A fesztivál alatt a vasárnapok sem megszokottak, így erre a napra még egy ínyencséggel készülnek a szervezők: Gyöngyösi Csilla Öt dolog, amit NEM jól tudtál az iszlámról című előadása szintén olyan témát boncolgat, sőt, igyekszik egy kis rendet teremteni az információs káoszban, amihez mindenki ért egy kicsit. Gyöngyösi Csilla református teológus és iszlámkutató, a budapesti ELTE doktori hallgatója és oktatója, szakterülete az iszlám filozófiája és teológiája, a vallástudomány, és az ábrahámita vallások. Előadása során és az azt követő beszélgetésben arról esik többnyire szó, hogy egyáltalán mi az iszlám, mit jelent a saría, pontosan hogyan működik a nők elnyomása, mi az a dzsihád, és hogyan működik a muszlim kisebbség Európában. A pulzArt teljes programja a fesztivál honlapján böngészhető.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?