Hargitai filmesek taroltak a Kulturális Filmek Fesztiválján

Helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében témában hirdetett idén is versenyt kisfilmeknek a Kulturális Filmek Fesztiválja. A zömében Hargita megyei műhelyekből kikerülő nyertes videók díjazása hétvégén zajlott Szatmárcsekén.

Maximum 330 másodperces filmek versenyében hirdettek nyertest Szatmárcsekén, augusztus 24-27. között a 3. Kulturális Filmek Fesztiválján. Idén 48 nevezés érkezett a kiírásra, melynek koncepciója szerint „a versenyfilmek segítenek megérteni a helyi magyar kultúra, és azon belül is a hagyományok, a táji értékek szerepét, felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a helyi magyar kultúra, a táji értékek és a kulturális hagyományok megőrzése kulcsfontosságú a magyar kultúrában.”

A benevezett 48 alkotás zöme a magyar televíziók számára készült külhoni tudósítások volt. A beküldöttek közül a legjobb harmincat személyesen értékelte a helyszínen a Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, zsűri elnök, valamint a Vitézy László Balázs Béla-díjas filmrendező és Dárday István Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendezőből összeállt grémium – a döntőbe került filmesek meghívásával lezajlott rendezvényt pedig a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatta.

A fesztivál fő szakmai elismerését, és a vele járó 800 ezer forintos pénzdíjat idén a székelyudvarhelyi Magyari Tekla és Simó Csaba A karnagy című, Haáz Sándorról, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia vezetőjéről készített alkotása nyerte. A közmédia Petőfi TV csatornája számára télen készített filmet itt lehet megtekinteni. A filmes párosnak nem ez az első győzelme, lévén az első kiadáson szintén fődíjas lett A szerencse kovácsa című, egy székelyföldi patkolókovácsról szóló filmjük, 2015-ben pedig közönségdíjat kaptak.

Második helyezést és 300 ezer forintot nyert a gyergyószentmiklósi Zsigmond Attila és Dezső Mátyás Fényképet a medvéről! filmje, a 200 ezer forintos harmadik díjat pedig a Székely Blanka és Kötő Zsolt A széki holland című film nyerte. A fesztivál egyik különdíját is székelyudvarhelyi alkotás, Szabó Attila és Bálint Károly Likaskő című filmje nyerte el.

A Kulturális Filmek Fesztiválja szervezőinek célkitűzése: „hogy aktuális kérdésekre koncentrálva, jó gyakorlatokon keresztüli ismeretátadással hozzájáruljunk a kistelepülések kulturális életenék, a táji értékeknek és a kulturális hagyományoknak a megőrzéséhez, ezáltal elősegítsük a vidéki emberek életminőségének emelését, a helyi identitás erősítését, a gazdasági, társadalmi és kulturális felemelkedést Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein.”

Több mint 4000 szavazattal a csíkszeredai Csúcs Mária és Csúcs Péter Csíksomlyó kincse című kisfilmje érdemelte ki a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával kiosztott közönségdíjat. Ezt kizárólag a Tudósítók.hu oldalra feltöltött, döntőbe jutott 48 filmalkotásra szavazva dönthették el a nézők. A nézők körében legnépszerűbbnek bizonyuló versenyfilmet itt lehet megtekinteni. A szatmárcsekei találkozón a filmet a zsűri is elismerően méltatta.

„Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki "tetszikkel" is támogatott, hogy megkaphassuk a közönségdíjat. Bátorít és segített nekünk. Mindig is szívesen és lelkesedéssel dolgozzuk fel a kulturális témákat, most ez a díj különleges elismerés számunkra. Köszönjük szépen az m1- es kollégáknak, Siflis Gordán Klárának és Mester Andreának, akik elfogadták ezt a téma-ajánlatunkat, és külön köszönet azoknak is, akik interjúkkal segítettek nekünk a film elkészítésénél!” – nyilatkozta a Maszolnak Csúcs Mária. Mint jelezte, idén Pünkösd előtt a magyar köztévé képernyőjén vetített filmjükben a csíksomlyói kegyhellyel kapcsolatos legfrissebb kutatások eredményeit foglalták össze.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?