Kodály-évforduló: rekordlétszámú kórus lép fel Csíkszereda főterén

Magyarországi és erdélyi összesített kórus lép fel szombaton este hét órától Csíkszereda főterén: a Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójára szervezett eseményen a Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, Hollerung Gábor karnagy vezényel.

A korábban a csíksomlyói nyeregbe tervezett koncertet technikai okok miatt szervezik meg Csíkszereda főterén. A Székelyföldi Kórustalálkozón, azaz a Kodály-év keretében zajló szabadtéri kórushangversenyen Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus, valamint Tolcsvay László és Tolcsvay Béla Magyar mise című szerzeményét, valamint az idén hetvenéves Orbán György egyik hangszeres zenekari művét mutatják be.Az egyesített kórusban három székelyudvarhelyi kórus - Balázs Ferenc Vegyeskar, Camerata Nőikar, Jubilate Deo -, a bukaresti Baratia Chorus, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a szovátai Intermezzo Kamarakórus, a kolozsvári Kétágú Református Templom Vegyeskara, a marosvásárhelyi Szalman Lóránt Vegyeskar, a Szászcsávási énekkar, valamint a Brassói Egyesített Kórus énekel. A kórushangversenyt a Hollerung Gábor irányítása alatt több mint harminc éve működő, Énekel az ország elnevezésű magyarországi rendezvény mintájára szervezik, s a csíkszeredai eseményen is Hollerung Gábor érdemes művész vezényel.

Az Énekel az ország kórushangverseny felkészülési folyamata három részben történik: a jelentkező kórusok önállóan készülnek a hangversenyre, február óta hetente Budapesten fiataloknak tartanak próbákat, illetve Hollerung Gábor kórusa, a Budapesti Akadémiai Kórus is rendszeresen próbál. A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus zenekarral közösen egy táborban vesznek részt az összesített kórusok, és ott próbálják tovább a már betanult művet.Ezt a receptet alkalmazták a csíkszeredai Kodály-hangverseny esetében is: a hangverseny előtt majdnem két hónappal, június 30. és július 2. között háromnapos kórustábort tartottak Orosz-Pál József karnagy, és megbízott erdélyi szervező vezetésével a székelyudvarhelyi Rákóczi Centerben, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal támogatásával. A szombati eseményt a csíkszeredai polgármesteri hivatal is támogatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?