40 éve elfeledett Warhol-remekmű lapult Alice Cooper szekrényében

Alice Cooper amerikai rocksztár nemrég döbbent rá, hogy több mint 40 éve feledésbe merült Andy Warhol remekmű lapult felcsavarva a szekrénye mélyén, írja a The Guardian.

A Kis villamosszék című munka Warhol Halál és katasztrófa sorozatához készült selyemnyomatok egyike. Sosem volt kiállítva, a raktár mélyén hevert Cooper színpadi kellékei, többek között egy valódi villamosszék mellett.Alice Cooper a ’70-es évek elején New York-ban barátkozott össze Andy Warhollal. A képzőművész hallotta Cooper koncertjét, amikor az énekes áramütést tettetett egy villamosszékben.

Warhol több színű selyemnyomat-sorozata a Sing Sing börtön kivégzőszobájáról készült 1953-as felvétel alapján készült, ezzel a villamosszékkel végezték ki Julius és Ethel Rosenberget, akik atomfegyverkezéssel kapcsolatos titkokat szivárogtattak a Szovjetuniónak. A munkát Cooper akkori barátnője, Cindy Lang modell kezdeményezésére vásárolták meg, emlékezett vissza Cooper menedzsere. A zenésznek csak bizonytalan emlékei voltak arról, hogy beszélt Warhollal a műről.A menedzser, Shep Gordon volt az, aki egy műkereskedővel elköltött vacsora után ráébredt, hogy Cooper mekkora kincs birtokában van. Szerencséjére Alice Cooper édesanyja emlékezett rá, hogy valamikor a raktárban helyezték el, ahol meg is találták.

A Kis villamosszék zöld verziója 2015-ben 11,6 millió dollárért kelt el egy árverésen. A Cooper birtokában levő változat nincs aláírva, ezért kevesebbet érhet, mindenesetre Richard Polsky Warhol-szakértő igazolta az eredetiségét és úgy gondolja, 1964-ben vagy 1965-ben készülhetett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?