A klasszikus indiai táncra összpontosít a Shoshin nyári workshopja

A Shoshin Nemzetközi Színházi Rezidenciák idén is különleges, Erdélyben egyedülálló workshopra várja az érdeklődőket augusztus 12. és 17. között a Kidei Alkotótérbe. A workshop a klasszikus indiai tánc műfajai közül kettőre, a kathakalira és az orissira fókuszál.

A klasszikus indiai tánc-drámák közös vonásai közé tartozik a végletekig precíz kompozíció és kódolás, a testrészek szegmentálása és kontrollja, a test–elme egységének a megteremtése, az energia modulációja, valamint komplex ritmikus képletek használata.A két táncműfaj mellett a résztvevők a tábor ideje alatt a hang, valamint a színészi dramaturgia területeivel is foglalkoznak majd. A színészi dramaturgia mindazon elemek és technikák megszervezésére utal, amelyek az előadó gyakorlatához és mesterségéhez köthetők. A színészi dramaturgiában való jártasság képessé teszi a színészt arra, hogy autonóm módon dolgozzon saját anyagával, legyen az fizikai vagy vokális.

A meghívott mesterek, Tiziana Barbiero és Alessandro Rigoletti a Teatro tascabile di Bergamo (TTB) tagjai. A kültéri színház területén nemzetközi hírnévnek örvendő társulat tagjai ugyanakkor mindannyian egy-egy indiai táncműfaj elismert szakértői is.

A TTB a Jerzy Grotowski, valamint Eugenio Barba által képviselt laboratóriumi munka nyomvonalán halad. Arra reflektálva, hogy miért foglalkoznak indiai tánccal, Renzo Vescovi, a színház alapítója Arnold Haskell brit tánckritikust idézte, aki szerint az indiai tánc „minden táncrendszer közül a legteljesebb és legkifejezőbb”.

A Shoshin Nemzetközi Színházi Rezidenciák célja, hogy kiterjessze a színészképzés lehetőségeit, valamint, hogy megvizsgálja a természet és a kreatív folyamatok közötti kapcsolatot. A foglalkozásra hazai és külföldi színészek, rendezők, táncosok, koreográfusok, valamint más szakmai területről érkező, a színház iránt érdeklődő személyek jelentkezését várják. A részvételnek nem feltétele a színészi vagy táncos előképzettség.

Jelentkezéshez az innen letölthető űrlapot a shoshin.mail@gmail.com e-mailcímre várják a szervezők. Jelentkezési díj: 180 Euró a Nyugat-Európából, 90 euró a Kelet-Európából érkezők számára. A részvételi díj fedezi az étkezés, a szállás és a képzés díját, illetve a Kolozsvárról Kidére való szállítás költségeit. Nem fedezi a Kolozsvárra való utazás, illetve a visszautazás költségeit.

Kapcsolódók

Kimaradt?