Az Erdélyi Panoráma újabb részlete került egy lengyelországi múzeum birtokába

Az 1849-es nagyszebeni csatát ábrázoló, Jan Styka lengyel festő műhelyéből származó Erdélyi Panoráma újabb részlete került a lengyelországi Tarnów egyik múzeumának birtokába, a körkép meglévő részletei új, önálló bemutatótermet kapnak - közölte hétfői sajtótájékoztatóján az intézmény.

Andrzej Szpunar, a Tarnówi Regionális Múzeum igazgatója elmondta: a jó állapotban fennmaradt, 1,8 méter magas, 1,1 méter széles festmény az orosz hadállást támadó Coburg- és Vilmos-huszárokat ábrázolja. A képet a múzeum júniusban szerezte be a nyugat-lengyelországi Poznanban élő korábbi tulajdonosától,  az ügyletet a lengyel kulturális tárca 63,7 zlotyval támogatta.

A tavaly szeptemberben Ópusztaszeren is bemutatott Erdélyi Panoráma története 1896-ig nyúlik vissza, Jan Styka lengyel festőművész ekkor kapott felkérést arra, hogy készítsen egy körképet az 1848-as forradalom ötvenedik évfordulójára. A művész a nagyszebeni csata témáját választotta, amelyben Bem József lengyel tábornok irányította a magyar seregeket.

A panorámaképhez 1897 áprilisában kezdtek hozzá, és rohammunkában, öt hónap alatt be is fejezték. A festmény készítésében Jan Styka mellett több művész, köztük - a másik nagy magyar történelmi panorámán, a  Feszty-körképen is dolgozó - Vágó Pál és Spányi Béla is közreműködött.

Az Erdélyi Panorámát először Lengyelországban mutatták be, 1898 márciusában már Budapesten láthatta a magyar közönség, majd Európa több városában is kiállították, ugyanis a korabeli panorámaképek szinte szabvány szerint, hasonló méretben készültek és bemutatásukra ennek megfelelő kialakítású épületek szolgáltak. A megrendelő azonban hosszú időn át nem tudta kifizetni Jan Stykát, aki végül úgy döntött, feldarabolja a képet, és úgy értékesíti. Az eladás előtt a festő néhány részletet kénytelen volt  módosítani az önálló képdarabokon. A tarnówi múzeum 1977 óta gyűjti a világszerte szétszóródott körképrészelteket, egyelőre 38-at azonosítottak, ami az eredeti mű csaknem egyharmadát teszi ki.

A legújabb szerzeménnyel együtt a lengyelországi gyűjtemény 19 darabot tartalmaz, ezeken kívül egy darabot egy kanadai tulajdonostól vettek kölcsön. A körkép július 17-étől Bem szülővárosában, Tarnówban új, önálló, Panorama elnevezésű bemutatótermet kap, ezt a helyi vasúti állomás műemléképületében létesítették.

Kimaradt?