banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Bács Miklós veszi át Faust szerepét a Silviu Purcărete rendezte előadásban

Bács Miklós, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze játssza a Silviu Purcărete által rendezett Faust-előadás címszerepét a budapesti Nemzeti Színház fesztiválján, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) április végén.

A Faustot, a romániai színházi élet fontos mérföldkövét jelentő előadást tíz éve mutatták be Nagyszebenben - emlékeztetnek a színház MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, Silviu Purcărete rendezése kiemelt szerepet töltött be az akkori Európa Kulturális Fővárosa programban és hamarosan a világ legfontosabb színházi előadásai közé emelkedett. Nagy sikerrel játszották Európa legnagyobb fesztiváljain: Frankfurtban a Goethe Fesztiválon (2008), az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválon (2009), a Tour & Taxis rendezvény központban Brüsszelben (2011) és Mariborban, a 2012-es Európa Kulturális Fővárosa program keretében. Az előadást Nagyszebenben tíz éve tartják műsoron a Kultúra Gyára nevű játszóhelyen, ez idő alatt 160-szor játszották és mintegy 58 ezer néző látta.Az eredeti szereposztásban Faustot Ilie Gheorghe, Mefisztót Ofelia Popii alakítja. Mint a közleményben írja a színház, Ilie Gheorghe egészségügyi problémákkal küzd, miközben az előadás folyamatosan kapja a meghívásokat otthon és külföldön, Magyarország mellett Franciaországba, Németországba, Kínába, Japánba és az Egyesült Államokba. A nagyszebeni színház vezetése ezért úgy döntött, hogy Faust szerepét Bács Miklós, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja veszi át.A színész többször dolgozott Silviu Purcărete rendezéseiben Kolozsváron, legutóbb a Julius Caesarban Marcus Antonius szerepét alakította.

A budapesti Faust előadás más szempontból is egyedi esemény lesz a tíz éves előadás történetében, április 27-én és 28-án az Eiffel Műhelyházban játsszák, és a tér adottságait is felhasználja, beépíti a látványvilágba a tervező. Április 27-én, az előadás után közönségtalálkozó keretében találkozhat a budapesti közönség a szebeni társulattal, másnap délután a Nemzeti Színházban Silviu Purcăretevel és alkotócsapatával beszélget George Banu nemzetközi tekintélyű színikritikus.

Bács Miklós 1964-ben született Bukarestben, 1988-ban végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Akadémián, Lohinszky Loránd osztályában. 1988 szeptemberétől a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarának Színháztudományi Tanszékén lektor, előadója a drámai gyakorlat, improvizáció, beszédtechnika tárgyaknak. Öt színészgeneráció végzett a keze alatt, számos díjat elnyert, köztük 2016-ban megkapta az UNITER különdíját színész pedagógiai tevékenységéért, 2003-ban Bánffy Miklós-emlékdíjjal tüntette ki a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?