Egressy Zoltán sikerdarabját, a Portugált mutatja be a Csíki Játékszín

​Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját mutatja be péntek este hét órától a Csíki Játékszín Victor Ioan Frunză rendezésében.

Victor Ioan Frunză hatodik alkalommal rendez Csíkszeredában. Egressy Zoltán sikerdarabját korábban a rendező két alkalommal vitte színre román nyelven, a nagybányai Városi színházban és a bukaresti Nottaraban. Egressy több darabját külföldön is bemutatták, eddigi színházi premierjeinek száma 100 fölött van. Ismertebb színpadi művei: Sóska, sültkrumpli, Kék, kék, kék, 4x100, Vesztett éden.A címben szereplő portugál egyszerre hely és életérzés, vágy a beteljesedésre. Egy képzeletbeli magyar falu, Irgács hétköznapjaiba láthatunk be. A helyi kocsmát Lajos (Lőrincz András Ernő) és lánya, Masni (Bokor Andrea) vezeti, törzsvendégeik között ott egy volt rendőr (Puskás László), aki elvenné a lányt, Sátán (Vass Csaba), akiről nehéz eldönteni, hogy azért iszik-e, mert elhagyta a felesége, vagy épp azért hagyta ott, mert képtelen megváltozni, egy közmunkából túlélő szózsonglőr (Kozma Attila) és alkoholista felesége (Szabó Enikő), de a pap (Kányádi Szilárd) is be-benéz, ha arra jár, de csak minden második vasárnap tart misét a faluban. A falu tipikus szereplői közé csöppen Budapestről egy író (Veress Albert), aki Portugáliába indul, de néhány napra itt szeretne megpihenni.Victor Ioan Frunză korábbi évadokban Maeteerlinck A kék madár (2008), Molnár Ferenc Liliom (2009), Tasnádi István Finito (2011), Örkény István Tóték (2012), Gorkij Éjjeli menedékhely (2015) műveit vitte színre Csíkszeredában, több magyarországi és romániai magyar társulatnál is rendezett. Francia, német, jiddis és román nyelvű előadásokat is színre vitt, alkotásait több mint ötven hazai és külföldi szakmai díjjal jutalmazták. 2016-ban, pályájának a magyar színpadokon eltöltött 25. évfordulóján az EMKE Gróf Bánffy Miklós-díjjal tüntette ki, több évtizedes sokszínű, értékteremtő rendezői munkásságáért, a magyar és a román színházi kultúra között hidat jelentő életművéért.

A produkció díszlet-jelmeztervezője, Adriana Grand látványterveit többek között Prágában, Pozsonyban, Budapesten, Kolozsváron, Bukarestben, Temesvárott született színházi produkciókban láthatta a közönség, több mint 25 hazai és nemzetközi díj tulajdonosa. Többek között Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Victor Ioan Frunză, Sanda Manu, Parászka Miklós, Tompa Gábor rendezők előadásaihoz is tervezett díszletet és jelmezeket.

A színház az előadás megtekintését 14 éven felülieknek ajánlja. A pénteki bemutató után a Portugál legközelebb március 31-én tekinthető meg.

Egressy Zoltán: PORTUGÁL
tragikomédia két részben
​Masni: Bokor Andrea Bece: Veress Albert Kocsmáros: Lőrincz András Ernő Retek: Puskás László Pap: Kányádi Szilárd Csipesz: Kozma Attila Asszony: Szabó Enikő Sátán: Vass Csaba Feleség: Bartalis Gabriella dramaturg: Budaházi Attila díszlet-jelmeztervező: Adriana Grand rendező: Victor Ioan Frunză

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?