Erdélyi előadások is szerepelnek a debreceni DESZKA Fesztiválon

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a szatmárnémeti Harag György társulat is részt vesz a debreceni Csokonai Színházban hétfőn, a színházi világnapon kezdődő XI. DESZKA Fesztiválon. Az idei fesztiválprogramba huszonhat előadás került be, köztük kettő a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadásában, egy pedig a szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulatának előadásában.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Bartis Attila Rendezés című, a szerző rendezésében színre vitt drámáját mutatja be, míg a Liviu Rebreanu Társulat Székely Csaba: :p – Idegenek – négy politikai gyerekdarab című, Sebestyén Aba rendezésében bemutatott színművével vesz részt a seregszemlén.A Rendezés ajánlója szerint „a titkok mindannyiunk életében jelen vannak. Ott keringenek körülöttünk: visszhangjuk a falból árad, képmásuk a tükörből. Mi pedig néha szeretetből elhallgatjuk őket, máskor munkaköri kötelességből vagy egyszerűen önszántunkból vallunk róluk. Szerintünk. De ez a saját igazságunk. Egyedül az életben maradás ösztöne sarkall arra, hogy eljátsszuk, tekintettel vagyunk a másik igazságára. Valójában mindannyian színészek vagyunk. Egy Möbius-szalag az életpályánk, amely mindig úgy fordul, hogy le ne essünk róla. Mindeközben pedig, valamiféle rejtett csoda folytán, háromdimenziós színpaddá alakul a kétdimenziós valóságunk.” 

Az előadás Debrecenben a Horváth Árpád Stúdiószínházban tekinthető meg. március 29-én, szerdán 16 órától.

A :p – Idegenek – négy politikai gyerekdarab arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy nem születünk előítéletekkel. „De egy előítéletekkel teli világba születünk bele, és hamar megtanuljuk, hogy kik a rossz emberek. A jók persze mi vagyunk. Jobbak vagyunk, mint „ők”, mert „ők” rosszat akarnak nekünk. És végső soron mi is rosszat akarunk nekik, nekünk viszont jól megalapozott okunk van rá. Igaz, néha tévedni is szoktunk az előítéleteinkkel kapcsolatban, és rájövünk, hogy mindaz, amit „róluk” meg „rólunk” tudunk, igazából másképp van. Vagy hogy egyáltalán nem is igaz. Ezekről az „igazakról” szól a komédia, a valóságtól teljesen elrugaszkodott négy tanítómesével” - olvasható az előadás ajánlójában.

Az előadást a debreceni Csokonai Színház Nagyszínpadán, épített nézőtéren mutatják be március 30-án, csütörtökön 21 óra 30 perctől. A román nyelvű előadás magyar nyelvű felirattal követhető.

A Deszka Fesztivál díszvendége Visky András dramaturg, rendező lesz. Pénteken este 21:30-tól bemutatják az általa írt és rendezett Pornó című színdarabot a szatmárnémeti Harag György társulat előadásában.

Az előadásról a következőket írja a rendező: „Húsz éven át cipeltem magammal egy nagyon személyes, tulajdonképpen megoszthatatlan, legalábbis annak hitt történetet, de aztán egyszercsak elért a budapesti Nemzeti Színház felkérése, és elhatároztam, hogy nem halasztom tovább, elmondom, lesz, ami lesz. Harmadik gyermekünket vártuk 1989-ben, Szatmárnémetiben. Már belátható közelségbe került a szülés ideje, amikor a magzat úgy döntött, mégsem jön erre a világra. Belehalt édesanyja testébe. Születése előtt feladta, mint Beckett anyaméhben monologizáló, megszületni nem akaró, végül pedig április 13-án, nagypénteken, egyenesen a halálba beleszülető énje. A mi gyermekünk karácsonykor érkezett volna, a forradalommal együtt, de a mi karácsonyunk akkor nem a születés, hanem a gyermekhalál éve lett. Megszűnt dobogni a szíve, nem mozdult többet, leélte el sem kezdett életét – ki érti ezt? »Pornó« – egy fiktív fedőnév. A valóság viszont ennél a fikciónál sokkal elképesztőbb. A fedőnév viszont nem fedi el a valóságot. Reménységem szerint feltakarja.”A Deszka Fesztiválon hétfő délután 4 órakor Fornvald Gréti és Visky András Pornó című térinstallációját is meg lehet nézni a Nézőtéri Büfében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?