Sepsiszentgyörgyön közelítenek az álláspontok a színészfizetések emeléséről

Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a színházak vezetőségei közti csütörtöki tárgyaláson elvi megállapodás született arról, hogy miként alkalmazzák a kormányhatározatot, amely 50 százalékkal megemeli a színészek bérét, tájékoztatott Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint közeledtek az álláspontok, de a számokat később hozzák nyilvánosságra.

Antal Árpád a színházak vezetőségével való tárgyalás előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: az önkormányzat úgy szeretné megemelni a művelődéséi intézményekben dolgozók fizetését, hogy azok között ne növekedjen tovább a bérszakadék. Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette: annak híve, hogy a közigazgatásban és közintézményekben is növekedjenek a fizetések, de akik Bukarestben a színészek 50 százalékos béremeléséről szóló döntést meghozták, gyakorlatban nem ismerik a helyzetet.Antal Árpád sérelmezte, hogy a kormány a nagyvárosokban támogatja a kulturális intézményeket, így a fizetésemelések költségeit is fedezni tudják, viszont a kisvárosokban, például Sepsiszentgyörgyön a művelődési intézményeket teljes mértékben az önkormányzatok tartják fenn. Sepsiszentgyörgy önkormányzata több más kulturális intézmény mellett két társulat – a Tamási Áron színház és az Andrei Mureșanu színház – működését biztosítja saját költségvetéséből, holott ezek is ugyanolyan színvonalat képviselnek, mint az államilag eltartott színházak.

Ha most egységesen növelik a sepsiszentgyörgyi művelődési intézményekben, színházakban dolgozók fizetését, akkor tovább nő a már most is nagy bérszakadék a magyar, illetve a román színház és más művelődési intézmények dolgozóinak fizetése között, mondta Antal Árpád. Emlékeztetett, hogy néhány éve három hónapig érvényben volt egy törvény, amely lehetőséget adott, hogy 30 – 50 vagy 70 százalékkal emelkedjen a színészek fizetése. Akkor Sepsiszentgyörgyön ezzel a lehetőséggel csak a Tamási Áron színház élt, a többi kulturális intézmény, az Andrei Mureșanu színház vagy a Háromszék táncegyüttes dolgozóinak bére alacsony maradt.

A polgármester kifejtette: nem vonja kétségbe, hogy a Tamási Áron színházban egy színész megérdemli a 6000 lejes nettó fizetést, de nem korrekt más kulturális intézményekben vagy a közigazgatásban dolgozókkal szemben, akik ennek az összegnek csak egy részét kapják.

Sepsiszentgyörgyön még zajlanak a tárgyalások az önkormányzat és színházak vezetőségei között a béremelés alkalmazásáról. A városvezetés korábban azt ajánlotta, hogy az 50 százalék helyett csak 20 százalékkal emeljék a béreiket, mivel a város költségvetésében nincs fedezet ilyen nagymértékű béremelésre. Sztakics Éva alpolgármester korábban rámutatott: egyetértenek a művészek fizetésének emelésével, de ez a rendelkezés meghaladja lehetőségeiket.

Az Andrei Mureșanu színház igazgatója, Anna Maria Popa korábban a közösségi oldalon adott hangot elégedetlenségének és a kormányt bírálta, amiért nem vállalja fel ezt a fizetésemelést, és a balhét a polgármesteri hivatallal viteti el, sugallva, hogy rúgjanak ki annyi embert, hogy beleférjenek a költségvetésbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?