Hatszáz tagú kórus lép fel Kodály emlékére a csíksomlyói nyeregben

Erdélyi és magyarországi kórusok összevonásával tisztelegnek Kodály Zoltán emléke előtt idén augusztus 26-én a csíksomlyói nyeregben. A magyar kormány által támogatott esemény része a zeneszerző halála 50. évfordulójára dedikált magyarországi emlékévnek.

Kodály-évnek szentelték Magyarországon a 2017-es esztendőt, a háromszoros Kossuth-díjas zenetudós, néprajzkutató és zeneszerző, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójára. Ennek keretében kórustörténeti eseményre készülnek: augusztus 26-án erdélyi és magyarországi kórusok egyszerre adnak hangversenyt a csíksomlyói Szent István-napi és Nagyboldogasszony-ünnepségsorozat részeként.

A csíksomlyói nyeregbe tervezett szabadtéri esemény fővédnöke Balog Zoltán miniszter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője, az esemény erdélyi megbízott szervező Orosz-Pál József karnagy, egyetemi tanár, a támogatók Magyarország Kormánya, Hargita Megye Önkormányzata, Csíkszereda és Székelyudvarhely Önkormányzatai. A mintegy 600 fős kórust a magyarországi Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karnagy vezeti majd. A kórushangverseny repertoárjában Kodály egyik legfontosabb műve, a Psalmus Hungaricus, a Tolcsvay-testvérek Magyar Miséje, és az egyik legfontosabb kortárs magyar zeneszerző, az idén hetven éves Orbán György egyik műve szerepel.

A hangversenyt megelőzően, június 30. és július 2. között a fellépésre felkészítő kórustábort tartanak Székelyudvarhelyen Hollerung Gáborral. A szervezők közleményben jelezték: az esemény főpróbájaként az egyesített kórus a csíksomlyói hangverseny előtt egy héttel Tokajban is előadja a három zenei műből álló műsort.  

Az esemény mintája a Hollerung Gábor által 1985-ben először Budapesten megrendezett, 2006-tól országos szintű Énekel az ország rendezvénysorozat, mely a legkülönbözőbb korú és képzettségű énekesek számára nyújt részvételi lehetőséget Magyarország minden tájáról. A hangversenyt megelőzően az összes résztvevő egy zenei táborban vesz részt, melynek helyszíne minden évben máshol van.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?