A Hargita megyei könyvtár legidősebb olvasója 95 éves

Enyhén csökkent a csíkszeredai megyei könyvtárba beiratkozott olvasók száma, a legidősebb olvasó 95 éves.

2016-ban 4.678 aktív felhasználójuk volt, 8 százalékkal kevesebb mint 2015-ben - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Bedő Melinda, a megyei könyvtár osztályvezetője. A regisztrált személyek 21 százaléka 14 év alatti olvasó, 38% 14 és 25 év közötti fiatal, 20 százalékuk 26-40 év közötti olvasó, a többi 41 év feletti. 

A statisztikák szerint csökkent a kikölcsönzött könyvek száma is. Míg 2015-ben 88.718 kötetet adott kölcsön a könyvtár, addig 2016-ban 82.592 könyvet kölcsönöztek ki az olvasók. 

Bedő Melinda szerint az is hozzájárul a népszerűségvesztéshez, hogy csökken a lakosság száma Csíkszeredában, az egyetemisták pedig nagyobb városokba költöznek, és sokan nem is térnek haza tanulmányaik befejeztével. Emellett folyamatosan bővül a vonzóbb kulturális és oktatási programok skálája a városban. Ehhez a tendenciához csatlakozna a könyvtár is, több oktatási, környezetvédelmi programot szerveznének a könyvtár falain kívül. 

A megyei könyvtár legidősebb olvasója január 3-án töltötte be 95. életévét. 

Bedő Melinda elmondta, "a nyitvatartási idő alatt minden negyedik percben bemegy egy olvasó a könyvtárba, minden második percben kikölcsönöznek valamilyen könyvet, és minden harmadik percben a "valamilyen" könyv irodalmi vonatkozású". 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?