Carrie Fisher Leia hercegnőn túl: író és humorista

Hatvan éves korában elhunyt Carrie Fischer, a Star Wars Leia hercegnője, miután múlt pénteken szívrohamot kapott egy repülőút közben. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a színésznőről, aki Leia-hercegnőn túl sikeres író és humorista volt.

Carrie Fisher 1956. október 21-én beleszületett a hollywoodi csillogásba: szülei az ’50-es évek hírességei voltak, anyja az Oscar-díjra jelölt Debbie Reynolds színésznő, apja Eddie Fisher énekes, akik születése után két évvel elváltak. Eddie Fisher felesége közeli barátnőjének, Elizabeth Taylornak lett a szeretője, később férje is. Carrie Fisher emlegette is önéletrajzi ihletésű színdarabjában, hogy a Csillagok háborúja cím pontos meghatározása a szülei viszonyának.Fisher nem csak színészi tehetséget, de gyönyörű énekhangot is örökölt híres szüleitől. 15 évesen abbahagyta az iskolát, hogy a Broadway-en fellépjen az Irene című musicalben, amelyben anyja, Debbie Reynolds játszotta a főszerepet.Carrie Fisher ikonikus Leia-hercegnő-szerepén kívül játszott például Woody Allen Hannah and Her Sisters (1986) című filmjében vagy a When Harry Met Sally (1989) című filmben is. Vendégszerepelt a The Big Bang Theory vagy a Sex and the City sorozatokban is, illetve a Saturday Night Live NBC-tévéműsor házigazdája is volt. Első filmszerepét 1975-ben kapta a Shampoo című filmben, Goldie Hawn, Warren Beatty és Julie Christie mellett.

Leia-hercegnőként a különböző epizódokban többféle kosztümben tűnt fel, de a legdrasztikusabb változás mindenképp az 1983-as 6., A Jedi visszatér című részben történt, amikor a fogságban tartott hercegnő aranybikinit visel.Carrie Fisher a következőket mondta a szerepről 1983-ban a Rolling Stone magazinnak: „Az első filmben (Egy új remény, 4. rész) csak egy katona volt az első sorban. Az egyetlen módja annak, hogy erőssé tegyék a karaktert, a düh volt. A Jedi vissztér című részben sokkal nőiesebb, támogatóbb, érzelmesebb. De ne felejtsük el, hogy ezek a filmek alapvetően fiúfantáziák. Tehát a másik mód arra, hogy nőiesebbé tegyék az volt, hogy levetkőztessék.”Carrie Fisher 1983-ban férjhez ment Paul Simon énekeshez, akivel már 5 éve kapcsolatban éltek, de egy év múlva elváltak.Drog- és alkoholfüggőségéről, bipoláris zavaráról és anyjához fűződő konfliktusos kapcsolatáról nyíltan beszélt önéletrajzi írásaiban és Stephen Fry 2006-os BBC-s dokumentumfilmjében (The Secret Life of the Manic Depressive/A mániás depressziósok titkos élete). Egyik önéletrajzi művét, a Postcards from the Edge/Képeslapok a szakadékból címűt Meryl Streep, Shirley MacLaine és Dennis Quaid főszereplésével meg is filmesítették 1990-ben.

Fishert a legjobb forgatókönyvnek járó BAFTA díjra jelölték a film bemutatása után, Maryl Streep pedig az Ocar-nevezésig jutott Suzanne megformálásáért.2007-ben Wishful Drinking címmel írt monodrámát, amit aztán könyv formájában is kiadtak, 2016-ban pedig The Princess Diarist címmel jelent meg memoárkötete, amelyben elárulta, hogy 19 évesen, a Csillagok háborúja forgatásán viszonya volt Harrison Forddal.

Több filmben is látható lesz még

A Csillagok háborúja 2017-re esedékes 8. részében is fel fog tűnni Carrie Fisher, a forgatás ugyanis már júliusban lezárult, írja a Variety. A színésznő a 9. részben is szerepelt volna, a gyártók egyelőre nem nyilatkoztak az ezzel kapcsolatos változásokról.

Carrie Fisher íróként, szkript-doktorként és színésznőként is több projekten dolgozott, a Fox gyártásában készülő Family Guy animációs komédiasorozatban például ő volt az egyik szereplő, Angela hangja és az Amazon/Channel 4 Catastrophe című tavasszal műsorra kerülő sorozatának harmadik évadában is feltűnik az egyik részben.

A Palm Springs Filmfesztiválon vetítik majd először a Bright Lights: Starring Carrie Fisher and Debbie Reynolds című dokumentumfilmet, amelyet márciusban az HBO is bemutat.

Kapcsolódók

Kimaradt?