Aprók táncházával hangolnak karácsonyra Csíkszeredában

Szórakoztató és hagyományos programot ajánl hétfő délutánra Csíkszeredában a Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa, a Pörgettyű Játszóház Egyesülettel és a Virtus Egyesülettel karöltve. A Szakszervezetek Művelődési Házában délután fél 5-től gyülekeznek a táncos topánkások.

Az Aprók táncházában minden bizonnyal akad érdekes tennivaló és jó táncolnivaló: az ünnepre hangoló kézműves foglalkozás és népi játékok a Pörgettyű Játszóház tagjaival, a táncház a Kedves zenekar közreműködésével jött létre.A Pörgettyű Egyesület lelkes pedagógusokból áll, de bekapcsolódnak mesterséget oktatók is a rendezvényeikbe. 1991-től heti rendszerességgel szervezik az Aprók táncházát, az elején többnyire I–IV. osztályosok jártak, manapság már pici gyerekek is bekapcsolódnak.

Az egyesület célja, hogy a rohanásban megálljunk egy percre, és élvezzük az együttlétet, hogy odafigyeljünk és időt szánjunk egymásra. Így tanítják meg könnyedén a zenei anyanyelvet, így alakul ki a gyerekekben a hagyomány szeretete és egy egészséges identitástudat – nyilatkozta Ádám Katalin pedagógus egy tíz éve adott interjúban.

A hétfői esemény-kavalkádon várják a családtagokat is, hogy a kicsiket együtt megtanítsák a természetes anyagok szeretetére és megfelelő használatára. Annak érdekében, hogy a hagyományokat megfelelően és hitelesen tudják átadni, a Játszóház pedagógusai kurzust végeztek Kolozsváron a Magyar Művelődési Intézet szervezésében.

Olyan mesterségeket oktatnak, mint a szövés-fonás, csuhé-, gyékény- és vesszőfonás, fazekasság, bútorfestés, tojásírás, bőrmegmunkálás, nemezelés és gyöngyfűzés.

A Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, Pörgettyű Játszóház Egyesület és a Virtus Egyesület közös rendezvényére a belépés díjmentes.

Kimaradt?