Tarolt a Toni Erdmann című film Wroclawban

A Toni Erdmann német-osztrák vígjáték kapta a legjobb filmnek járó díjat a Wroclawban megszervezett Európai Filmdíjak gáláján szombat este.

A Maren Ade rendezte film öt díjat kapott: a legjobb 2016-os európai film, a legjobb rendezés, a legjobb színész (Peter Simonischek) és legjobb színésznő (Sandra Hüller), illetve a legjobb forgatókönyv díját. A rendező a díjátadó gálán megjegyezte, hogy ez az első alkalom az Európai Filmakadémia történetében, amikor nő nyeri a fődíjat.

„Ebben a filmben a főszereplő, az apa (Winfried) nagyon elszánt, kétségbeesett. Egyszerre komédia és tragédia, műfajilag" – mondta Maren Ade, a film rendezője. „Mindig igyekeztünk nagyon komolyan venni a figurákat. Nem játszani akartunk velük, hanem a legkomolyabban megalkotni portréjukat, harcaikkal és kudarcaikkal" – mondta Sandra Hüller. 

A Toni Erdmann november végén elnyerte az Európai Parlament Lux-díját is. Az Európai Filmdíjak az eddigi tapasztalatok szerint elég pontosan előrevetítik a legjobb idegen nyelvű Oscar-díj eredményeit. Maren Ade rendezése Németország jelöltje a legjobb idegen nyelvű Oscar-díjra, így a szombati díjesővel jelentősen nőttek az esélyei egy újabb nemzetközi sikerre.

A filmről írt kritikánk itt olvasható.

Kapcsolódók

Kimaradt?