Idén is van erdélyi jelöltje a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjnak

Bencsik Orsolya, Nagy Kata és Szabó Róbert Csaba lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje 2016-ban. A győztes kiléte a december 8-án Budapesten megszervezett díjátadó gálán derül ki, adta hírül a Litera.hu.

A marosvásárhelyen élő Szabó Róbert Csaba Alakváltók című regényének bemutatójáról itt számoltunk be.A fiatal magyar szerzők legnagyobb összegű támogatásának számító, nettó 6.000 eurós ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója hozta létre 2013-ban. A díjat már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzőnek ítélik oda. A cél egy évnyi nyugodt munkakörülmény biztosítása a szerzőnek, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben pedig Áfra János nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriuma Esterházy Péter, Keresztury Tibor és Szilasi László, az Esterházy Péter halálával megüresedett posztot 2017-től Parti Nagy Lajos tölti be.

A kuratórium először a könyvkiadók javaslata alapján egy tízes listát állít össze, ez 2016-ban a következő könyvekből áll: Bartók Imre: Láttam a ködnek országát (Jelenkor), Bencsik Orsolya: Több élet (Fórum-Magvető), Gál Soma: Sármesék (FISZ), Horváth Benji: Az amnézia útja (JAK-Prae), Hyross Ferenc: Tömegvonzás (FISZ), Lanczkor Gábor: Apás szülés (Jelenkor), Makai Máté: Koriolán dala (FISZ), Nagy Kata: Inkognitóablak (JAK-Prae), Purosz Leonidasz: A városnak meg kell épülnie (FISZ), Szabó Róbert Csaba: Alakváltók (Jelenkor).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?