Ácsolt fatornyok, védelmező templomok

A Kós Károly Év rendezvényei keretében 2013 január 19-én 11 órától vendégkiállítás nyílik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia termében.


A budapesti Néprajzi Múzeum kiállítása többszáz rajz, festmény és fotó segítségével a székelyföldi vártemplomok, a kalotaszegi, mezőségi, szilágysági fatornyok, valamint a szászföldi erődtemplomok világába vezet be.

fatornyok resize

A kiállítás számos nagyon jelentős építész és képzőművész nézőpontjából láttatja a templomépítészet csodálatos világát. A rajzos felmérők sorában ott láthatjuk a Mintarajztanoda számos kiválóságát: Edvi Illés Aladár, Hende Vince, Szinte László, Telegdy Árpád, Bokros Ferenc, Makoldy József nevét ma is ismeri és becsüli a művészettörténeti irodalom. A tárlat ritka értéke Kós Károly kézirata, amelyet az Országos Széchenyi Könyvtár kölcsönzött a sepsiszentgyörgyi intézménynek a kiállítás időtartamára.

„Hazakerülnek" a sepsikőröspataki születésű, méltatlanul elfelejtett Szinte Gábor felmérései és a volt sepsiszentgyörgyi rajztanár, Huszka József rajzai és fotói is, de a századvégen lebontott maksai templom felmérései is ideiglenesen hazakerülnek a Székely Nemzeti Múzeumba.

A kiállítást Magyarosi Imola művészettörténész nyitja meg, és a kurátor, Tasnádi Zsuzsanna ismerteti.

Kimaradt?