Kulturális központot tervez a válaszúti Bánffy-kastély épületében a Kolozs Megyei Tanács

400 ezer lej önrészt hagyott jóvá a válaszúti Bánffy-kastély felújítására hétfőn a Kolozs Megyei Tanács. A testület 20 millió lejt hívna le Európai Uniós forrásokból, és kulturális központot nyitna a parlagon heverő épületben.

„Ez az épület örökségünk gyöngyszeme, amely sajnos nagyon sok viszontagságon ment át, amióta elkobozta a kommunista állam. Gyönyörű parkja válságos helyzetbe került, sok értékes növényfaj teljesen eltűnt, fáit kivágták, állatok legeltek benne.” – vázolta a lesújtó helyzetet Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es alelnöke.Ha sikerül lehívni a tervezett összeget a Regionális Operatív Program keretéből és megvalósul a felújítás, kulturális központot működtetne a kastély épületében a Kolozs Megyei Tanács. A kivitelező már megvan: a TEKTUM ARHITECTURA&ARTA Kft. három év alatt restaurálná az épületet kívülről és belülről. A tervek szerint a kastélyparkot is felújítják és kulcsrakész állapotban adják majd át a leendő kulturális központot – mondta ifj. Deák Ferenc, az RMDSZ frakcióvezetője.

A 19. század elején épült válaszúti Bánffy-kastélyt a második világháború után államosították. Az 1960-as évek végén „restaurálták”, hogy iskolát rendezzenek be az épületben. Ekkor készült a vasbeton lépcső a kastély déli szárnyában. 2007-ig kisegítő iskola működött az épületben, jelenleg üresen és bezárva áll, a Kolozs Megyei Tanács tulajdona. Az épület külsején beázások és málladozó falak teszik egyre sürgősebbé a szakszerű helyreállítást. A viszontagságos körülmények ellenére, szinte csodaszerűen megmaradt nagyon sok díszítő elem, mint például a gyönyörű faburkolat, az egyedi cserépkályha.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?