Esterházy Péter emlékfilmet készített az Aegon-díj csapata

A Könyvesblogon látható a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron bemutatott Esterházy Péterről készült portréfilm. A „...a mindiget javítom örökkére" - EP-emlékek című 55 perces filmet az Aegon Művészeti Díj stábja forgatta.

Esterházy Péter 2016. július 14-én hunyt el hasnyálmirigyrákban. „Esterházy Péterrel többször is forgatott az Aegon Művészeti Díj stábja. Elkísértük felolvasni Berlinbe, sétált velünk és a helyi kutyásokkal a Római parton, az Andrássy úton, az Írók Boltjából kijövet. Legutóbb a Hasnyálmirigynapló írása környékén találkoztunk vele, a nappalijában beszélgettünk, arról mesélt, hogy a betegsége tulajdonképpen a jót hozza ki a világból. Hogy ő maga mennyi jót hozott nekünk, erről szól ez a film. Írótársak, művészbarátok, irodalmárok, végső soron olvasói osztják meg emlékeiket, mulatságos és tanulságos közös történeteiket” – írják az alkotók a Könyvesblogon.Az Esterházyval készült felvételek mellett Darvasi László, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Németh Gábor, Péterfy Gergely, Tóth Krisztina és mások idézik meg személyes történeteikkel az írót.

Az Aegon-díjat idén tizenegyedik alkalommal adták át, Távozó fa című könyvéért Oravecz Imre nyerte el. Esterházy az Esti című regényéért 2011-ben kapta meg az év könyve díját. A kortárs magyar irodalom legjobban várt tízes listáját minden évben új összetételű, titkos, hétfős zsűri – irodalmárok, tanárok és kritikusok – állítja össze, akik egymásról sem tudnak. A díjat az Aegon Magyarország biztosítótársaság finanszírozza.

Kapcsolódók

Kimaradt?