Ingyenes erdélyi hangversenykörúton mutatja be csodazongoráját Bogányi Gergely

A világhírű Kossuth-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely több erdélyi városban megszólaltatja a róla elnevezett, saját fejlesztésű zongorát, amit a szakma csodazongoraként emleget.

Bogányi Gergelyt briliáns technikája mély érzésű művészi interpretációjával párosulva kiemelkedő nemzetközi előadóvá tette. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a különleges tehetségek osztályában Baranyay László keze alatt tanult. Emellett a helsinki Sibelius Akadémián Matti Raekallio, az Egyesült Államokban, az Indiana Egyetemen pedig Sebők György professzor irányította munkáját. Fischer Annie és Rados Ferenc több mesterkurzusán is részt vett. Mára a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze, aki rendszeresen ellátogat Erdélybe is.

A Bogányi-zongora magyar mérnökök segítségével hét évig készült. A zongora megalkotásakor Bogányit egy másfajta hangzásideál megvalósítása mozgatta, és nem az, hogy a jeles zongoragyártókkal versenyezzen.

„A Steinway cégnek és a többinek is kiváló zongorái vannak, nem hiszem, hogy lehet jobbat csinálni azon az úton. Mi ezért más úton indultunk el. (...) A kicsit futurisztikus forma nem puszta dizájn. A forma a hangot öleli körül, a hangzásnak van alárendelve. Egyrészt akusztikai, másrészt spirituális szempontból. A lábai hangvetőként működnek. A közönség felé tereli a hangot” – fogalmazott a művész. A hangszerrel végsőkig letisztult zongorajáték válik lehetővé, kristálytiszta, egyenletes hangminőség, melyet sem a levegő magas páratartalma, sem szárazsága nem befolyásol.

Bogányi Gergely Mozart Török indulóját játssza a csodazongorán.

A Magyar Szabadság Évének programjaihoz csatlakozva, a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezésben Bogányi Gergely csodazongoráját október végén Kolozsváron és november elején több erdélyi városban hallhatja a komolyzenét kedvelő közönség. A tervezett műsor a barokktól a modern zenéig ível.

A hangversenykörút állomásai:
• Kolozsvár: október 30., 19 óra, a Kolozsvári Magyar Opera nagyterme
• Székelyudvarhely: november 2., 19 óra, Városháza, Szent István terem
• Csíkszereda: november 3., 19 óra, Csíki Mozi
• Nagyvárad: november 5., 18 óra, Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók terme

A koncerteken a részvétel ingyenes, de a helyszínen a szervezők csatlakoznak a Kincses Kolozsvár Egyesület által meghirdetett adománygyűjtő akcióhoz, melynek kedvezményezettje a Küküllő-menti falvakban élő magyar gyermekek legfontosabb bentlakásos oktatási központja, a Magyarlapádi Szórványkollégium.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?