Színházban éjszakáztunk Nagyváradon

Rendhagyó programot kínált pénteken Éjszaka a színházban címmel a nagyváradi Szigligeti Színház, melynek keretében felolvasószínház, nyílt próba, pajzán mesék, Élő Várad és táncház várta a közönséget.

Felolvasószínház: Kapufa és öngól

Öt órára sokan érkeztek a színház erkélyelőcsarnokába, hogy meghallgassák Körmöczi-Kriván Péter Kapufa és öngól című, a Drámázat Debüt kategóriájában győztes művének felolvasószínházi előadását. Fiatalokról, de nemcsak fiataloknak szól a darab, melynek főszereplője Boy – szerepét felváltva olvasták az Iskola a színházban, színház az iskolában program tagjai – és az agyában talált vérrög, Sam. „Őt” Hunyadi István színművész jelenítette meg, a „felnőttek” (apa, anya, orvos, edző) szerepeit Kovács Enikő és Kocsis Gyula színművész olvasta. Boy a focicsapat kapusa, akit összevernek társai egy konfliktus után, majd megtalálják a vérrögöt az agyában, amely bármikor halálát okozhatja – és okozza is.

A kistestvére örökbefogadására váró szülőkkel, Churchill „Church” edzővel, a csapattársakkal folytatott párbeszédekből és Boy monológjaiból áll össze a történet, de megjelenik a színen egykori szerelme, a halott Suzy, aki szerette a lazacokat és filmezett. Kortárs, de örök kérdéseket feszegető, jól megírt szöveget hallhattunk, ez után kíváncsian várjuk a darab színpadi változatát is. Jó hír egyébként, hogy folytatódik a Daraboló sorozat, melynek keretében kortárs magyar szerzők drámáinak felolvasószínházi változatával ismerkedhetnek meg a nézők.

Nyílt próba: Az én kis hűtőkamrám

Október 14-én mutatják be Joel Pommerat Az én kis hűtőkamrám című darabját Nagyváradon, ennek első felvonása nyílt próbáját láthattuk a felolvasószínház után. „Joel Pommerat az európai színházcsinálás abszolút fővonalába tartozó kortárs színházi alkotó” – mondta a próba előtt Novák Eszter, a Szigligeti Társulat vezetője.

Pommerat előadásírónak mondja magát,  mivel úgy dolgozik, hogy megírja a történetét,  aztán saját társulatával, a színészekkel együtt dolgozik, és az eladások végső szövegkönyve a próbák alatt  alakul ki. A most 53 éves Pommerat 40 évesen fogdalat tett társulatának, miszerint minden évben ír egy új darabot nekik, árulta el Novák Eszter, aki hozzátette: az alkotó történeteinek az az érdekessége, hogy mindig a jelen időből választ témát, ha múltbéli témához nyúl, például a  nagy francia forradalom történetéhez, azt úgy dolgozta fel, hogy bemutatta, hogyan gondolkodnak róla a mai emberek.

Theodor Cristian Popescu, a darab rendezője elmondta, hogy ő nem szeret a színpadon instrukciókat adni a közönség előtt, ezért inkább a háttérbe húzódott az első felvonás nyílt próbája alatt, majd az előadás után válaszolt a közönség kérdéseire.

A darab egyébként egy áruházban játszódik, melynek tulajdonosa, mikor megtudja, hogy halálos beteg, alkalmazottai egy csoportjára, köztük Estelle-re hagyja az áruházat. Részletekről az október 14-i bemutató után.

Élő Várad

A nyílt próba végén bejelentették, annyi érdeklődő gyűlt össze az Esti mese felnőtteknek című programpontra, melyen erdélyi pajzán népmesék hangzottak el a Lilliput Társulat illetve a hozzájuk csatlakozott Körmöczi-Kriván Péter élőadásában, hogy nem várták meg próba végét, elkezdték a meséket, ám másodszor is előadják azokat, hogy a Pommerat-darab nézői se maradjanak le a pikáns mesékről. A nyílt próba kissé el is húzódott, ezért az Élő Várad drámaprojektet később kezdték a tervezettnél a Szigligeti Stúdióban, a pajzán mesék második előadásával egyidőben. Némi dilemmázás után a pajzán mesék helyett az Élő Váradot választottuk, mivel akkor még nem tudtuk biztosan, hogy azt is előadják-e kétszer. Mint utólag kiderült, a második előadásra is volt közönségigény.

A Resti a Néma Dionüszoszhoz című bő félórás előadás szövegkönyvét váradi pályakezdő szerzők, azaz Kemenes Henriette, Ozsváth Zsuzsa, Jock Evelin, Mihók Tamás és Biró Árpád Levente írták, és váradi illetőségű színészhallgatók, azaz Duna Orsolya, Fekete Ágnes, Vári Vivien, Benczi Tekla, Bondár Tibor és Tőtős Ádám és Ungvári Oscar basszusgitáros adták elő Tasnádi-Sáhy Péter rendezőhallgató segítségével.

„Elmegyek, elmegyek / epret szedni megyek” – szólt a dal basszusgitár-kisérettel, és az est során többször, több szövegben is visszatért a menni vagy maradni kérdése. De foglalkoztatja a fiatal alkotókat a kétnyelvűség és bombariadó, a továbbtanulás és a szerelem, és számos egyéb kérdés is. Olykor polgárpukkasztóan, olykor fricskázva, olyankor érzékenyen, humorral vagy némi cinizmussal leírt, előadott szövegeket hallhattunk pénteken este a stúdióban, azonban ezek kerek egésszé álltak össze.

Az estet a Nagyvárad Táncegyüttes szervezésében megtartott táncház zárta, melyen a Csillagocska Néptáncegyüttes is közreműködött.

Kimaradt?