Hol nem volt Mesefesztivál zajlik Sepsiszentgyörgyön

Ez a hét a meséről szól Sepsiszentgyörgyön, ahol első alkalommal, de hagyományteremtő jelleggel szervezik a térségben egyedülálló mesefesztivált, amelynek célja a magyar népmesék népszerűsítése. A Tipe-Tupa Egyesület által szervezett fesztivál hétközben főként a gyerekeknek, hétvégén pedig a szüleiknek szóló „mesés” programokat kínál, azzal a céllal, hogy mindennapjaik részévé váljanak a népmesék.

A „Hol nem volt Mesefesztivál” időpontjának a Magyar Népmese Napja körüli időszakot választották, azaz szeptember 26. és október 2. között zajlik – mutatott rá Szabó Enikő meseterapeuta, a fesztivál szervezője, aki emlékeztetett: a népmese napját tizenkét éve szeptember 30-án, Benedek Elek születésének évfordulóján ünnepeljük. „Időszerű, hogy Benedek Elek szülőföldjén rendezzük meg a fesztivált, mely méltó folytatója kíván lenni Elek apó munkásságának a mesék éltető erejének népszerűsítésében, mi több, a mesék bölcsességének átadásában”, mondta a szervező.

Pressing Lajos, Luzsi Margó, Mészáros Piró, Révész Renáta, Élő Fruzsina valamint székelyföldi meseterapeuták és mesemondók részvételével a háromszéki iskolák diákjainak tartanak foglalkozásokat a nemrégiben megalakult előkészítős, ötödik és kilencedik osztályos tanulóknak, akik most ismerkednek egymással. A mestererápiás foglalkozások célja a szorongásoldás, az önbizalomhiány kezelése, valamint a pedagógusok és diákok közti kommunikációs problémák áthidalása, mutatott rá Szabó Enikő.

A sepsiszentgyörgyi mesefesztivál szervezője, meseterapeuta szerint a Cimborák Bábszínház keddtől csütörtökig a Székely Nemzeti Múzeumban szervez „mesebarangolást” 4-11 éves gyermekeknek. Az interaktív foglalkozás alatt, a főszereplők mellett, az igazi mesehősök maguk a gyermekek lesznek, akik csapatokat alkotva Az okos leány meséjét járják be, egyéni és csapatépítő feladatokat teljesítve.

Szabó Enikő szerint el szeretnék oszlatni azt a tévhitet, hogy a „mesék csak a gyermekeknek vannak”, ezért bemutatják milyen sokrétű lehet a meseterápia alkalmazása a pszichiátrián, börtönben, addiktológián, veszteség feldolgozásában, oktatásban is. A fesztivál keretében pénteken 18 órától a megyei könyvtár Gábor Áron termében „Hol nem volt” címmel előadást tartanak a gyászterápia és elítélteket, sérülteket célzó meseterápiás foglalkozásokról.

Szabó Enikő szerint a mesefesztivál a vállalkozói, a civil szféra, illetve magánemberek összefogásával jön létre, hiszen a Háromszéki Közösségi Alapítvány által múlt héten szervezett Civil licit című adománygyűjtő akció keretében több mint négyezer lejes támogatást szereztek.

A mesefesztivál részletes programját a https://www.facebook.com/holnemvoltmese/ oldalon lehet megtekinteni.

Kimaradt?