Nem viheti ki Magyarországról Munkácsy Golgota című festményét Pákh Imre

Elutasította a Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánítása miatt benyújtott keresetet hétfőn az illetékes bíróság, a festmény így nem vihető ki Magyarországról.

A közigazgatási pert Pákh Imre műgyűjtő, a festmény tulajdonosa indította a Forster-központ ellen a festmény védetté nyilvánítását elrendelő határozat miatt. A bíróság szerint nem vitatható a kép magyar kultúrtörténeti vonatkozása és az sem, hogy a Golgota pótolhatatlan és kiemelkedő jelentőségű örökségi elemnek minősül. A felperes viszont nem tudott a visszaviteli kötelezettséget konkrétan alátámasztó bizonyítékkal szolgálni.

Az ítélet jogerős, de felülvizsgálati kérelemmel a felek a Kúriához fordulhatnak.

A Magyar Nemzeti Bank hatmillió dollárt ajánlott a műért Pákh Imrének és a tárgyalásokon világossá tette, hogy ez a legmagasabb kifizethető vételár, amely magasabb, mint a Munkácsy-trilógia másik darabjáért, a Krisztus Pilátus előtt című képért kifizetett összeg. Pákh Imre ezen az áron nem kívánja a képet értékesíteni, ezért a tárgyalást lezártnak tekintik - közölte az MNB.

A műgyűjtő állítása szerint korábban szóbeli megállapodást kötött a Miniszterelnökséggel a kép megvásárlásáról, amelyben a kilenc millió dolláros vételár mellett a következőket tartalmazta: Pákh Imre a tulajdonában lévő 52 Munkácsy-kép 12 esztendeig tartó bemutatása az új Nemzeti Galériában, továbbá állami elővásárlási jog a gyűjteményére vagy annak egy részére.

Pákh Imre az árvitával kapcsolatban kiemelte, hogy a világ két legismertebb aukciósháza, a Christie's és a Sotheby's, valamint a Fine Art Asset Management az értékbecsléseiben egyaránt 10 millió dollár körüli összegre becsülte a Golgota értékét.

Munkácsy Mihály Golgota című festménye a Krisztus-trilógia két másik darabjával együtt jelenleg a debreceni Déri-Múzeumban van, de augusztus végén a tulajdonos a mű letakarása mellett döntött, arra hivatkozva, hogy el szeretné vitetni a művet a műzeumból, de amíg a festmény védetté nyilvánítása folyamatban van, nem teheti ezt meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?