100 évvel ezelőtt született Roald Dahl

Roald Dahl brit író műveit 59 nyelvre fordították le és több, mint 200 millió példány kelt el belőlük.

Dahl 1916. szeptember 13-án született Cardiffban, ahol hét évet élt. Szülővárosában nagyszabású ünnepséget szerveznek a hétvégén, több, mint 6000 előadóművész részvételével. Szeptember 13-át egyébként a világ számos országában "Roald Dahl Nap"-ként ünneplik.

Magyarul megjelent művei: Meghökkentő mesék a szexről, Meghökkentő vidéki mesék, Karcsi és a Nagy üveglift, Boszorkányok, Hugó és a csodaszer, A fantasztikus Róka úr és a három gazda, A szerelem illata, Spermaakció, Jámbor örömök, Danny, a szupersrác, Szuperpempő, Roald Dahl meghökkentő élete

Egyik leghíresebb története, a Charlie és a csokigyár, gyermekkori élményein alapszik, egyik iskolája ugyanis a Cadbury csokoládégyár közelében volt, a gyár termékeit pedig rendszeresen megkóstoltatták a diákokkal.

A második világháború kitörésekor beállt a brit királyi légierőbe, 1940 szeptemberében Líbia felett gépe találatot kapott, Dahl megsérült, de túlélte a légikalandot. Ebből az élményből született első novellája 1942-ben, amely a Saturday Evening Post hasábjain jelent meg, s ezer dollárt kapott érte. Nem sokkal később Walt Disney rendelt tőle sztorit egy bábfilm számára, amely azonban soha nem készült el.

Több művéből készült film, a Charlie és a csokigyár alapján két híres adaptáció is, Mel Stuart 1971-es musicalje Gene Wilderrel, illetve a 2005-ös, Tim Burton rendezte Charlie és a csokigyár Johnny Deppel a főszerepben. 2009-ben A fantasztikus róka úr című történetéből Wes Anderson rendezett filmet.

Forgatókönyvíróként is dolgozott egy időben, például a James Bond-filmek ötödik, 1967-es Csak kétszer élsz című epizódja fűződik a nevéhez. Munkásságáért világszerte több elismerést kapott, így három alkalommal is Edgar Allan Poe-díjjal jutalmazták. A népszerű író angliai otthonában, Great Missendenben hunyt el, 1990. november 23-án. Halála után felesége létrehozta a Roald Dahl Alapítványt, amely jelentős összegeket fordít a neurológia, a hematológia és a kultúraterjesztés területeire. 2005 júniusában egykori lakhelyén megnyílt a Roald Dahl Museum and Story Centre.

Kapcsolódók

Kimaradt?