Gaja, a Földanya: ékszerkiállítás a vásárhelyi vár kapubástyájában

Nyakékek, karkötők, gyűrűk és fülbevalók – tenyésztett igazgyöngy, féldrágakő, nemesfém, bőr, kerámia, üveg, fa, toll, gyapjú, selyem alapanyagokból – láthatók a marosvásárhelyi várban, a kapubástya első szintjén kiállított üvegtárlókban.

A szervezők, a Creativehands Egyesület tagjai ez alkalommal nem vásáron kínálták megvételre a nyolc alkotó több mint hatvan darabját, hanem tárlaton mutatták be és hívták fel az érdeklődők figyelmét arra, hogy a kézműves darabok milyen értékeket jelentenek, ha azok művészi kivitelezésben, megfelelő alapnyagokból, ízléssel és kreativitással párosulva készülnek. Általában azt gondolják, hogy a kézműveskedés valamilyen unaloműző tevékenység, felfűzünk néhány gyöngyszemet és kész is a munka – hangzott el a megnyitón, – pedig nem így van, erre a legjobb bizonyíték ez a tárlat, amely vasárnapig látogatható. Oana Pintilie arra is felhívta a figyelmet, hogy a Gaja, a Földanya nevet viselő kiállítás valamennyi darabját a korszerűség és viselhetőség jellemzi.

A kiállítók – Vass Tünde, Lili Adam Seyranyan, Kiss Katalin, Teodora Oniceanu, Roxana Dan, Carmen Nemeș, Oana Pintilie és Cristina Pașcu – örömmel tettek eleget a felkérésnek, és készítettek különféle formájú, színű, alapanyagú ékszert, sajátos stílusban, valamennyi az egyéni stílusukat, fantáziájukat, kreativitásukat dícséri. Az egyedi darabok sok kézügyességgel, kitartással, hozzáértéssel készültek, általában hosszabb időbefektetéssel. Valamennyi viselhető, hétköznapokon, vagy különlegesebb alkalmakon, a szerényebb, vagy az extravagánsabbak egyaránt.

A tárlat naponta délután 2 és 4 óra között, illetve délután 5 és este 7 óra között látogatható.

Kimaradt?